Hoppa till huvudinnehåll

Bladhska gården i Kaskö får en ny fasad: "Väldigt viktigt att huset står kvar ännu följande 200-300 år"

En husfasad som renoveras. Längs med hela fasaden har byggställningar lagts upp.
Bladhska gården har fått ett nytt tak och även fasaden piffas upp. En husfasad som renoveras. Längs med hela fasaden har byggställningar lagts upp. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,renovering,byggnader,bladhska gården

Bladhska gården i Kaskö med en historia som sträcker sig över 200 år renoveras som bäst. Men det är inget enkelt arbete. Då det är fråga om ett gammalt historiskt hus ska renoveringen ske på ett sätt som respekterar husets anor.

Bladhska gården har genomgått flera renoveringar genom tiderna. Insidan av huset renoverades på 1990-talet, nu är det utsidan som piffas upp.

Renoveringen är redan en bra bit på väg bland annat har huset redan fått ett nytt tak. Och mycket längre kunde inte huset ha klarat sig utan en renovering.

- Det kommer sydliga och sydvästliga vindar från Kaskö sund som sliter hårt på södra gaveln. Så det har kommit in vatten genom fönsterfogar och när det kommer in vatten i huset så går det inte så länge innan det uppstår stora skador, konstaterar Christoffer Österberg som är övervakare för projektet.

En byggnad som renoveras. Byggställningar är placerade runt huset.
Södra gaveln (till vänster i bilden) är hårt utsatt för väder och vind. En byggnad som renoveras. Byggställningar är placerade runt huset. Bild: Yle/Juho Teir byggnader,renovering,Kaskö,bladhska gården

Håller sig till gamla metoder

På grund av skadorna har man tvingats ta bort brädfodringen på södra gaveln och nästan hälften av stockarna måste också bytas ut.

Men allt byggs på nytt med respekt för byggnadens historia, bland annat har man använt tvåhundra år gamla stockar i renoveringen.

- Man måste sätta sig in i de olika tidsepokerna och hur de har tänkt då och varför de har tänkt på ett visst vis. Och så måste man hålla sig till samma metoder ganska långt, säger Östberg.

- Vi har en entreprenör som har gedigen erfarenhet av sådana här byggnader. De sysslar egentligen inte med något annat än gamla hus och skyddade hus. Vi är lyckligt lottade att vi har en entreprenör som vet vad som gäller.

En man med vit skyddshjälm blickar uppåt.
Christoffer Östberg är glad över att få vara en del av projektet. En man med vit skyddshjälm blickar uppåt. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,renovering,christoffer östberg

Historien bakom byggnaden är färggrann. Köpmannen Peter Johan Bladh lät uppföra huset 1788. Men väldigt länge hann inte Bladh själv njuta av byggnaden, då en personlig konkurs tvingade honom att sälja huset vidare.

På 1820-talet köpte sedan staden upp byggnaden och efter det har huset fungerat så väl som kyrka och skola och som rådstuvurätt. För tillfället är det medborgarinstitutet som har sitt säte där.

Enligt Östberg är det spännande och lärorikt att få vara med om ett sådant här projekt.

- På södra gaveln ser man spår av flera tidigare renoveringar och ombyggnader. Det kommer ledtrådar fram och jag tror att alla som har sysslat med renoveringar av gamla timmerhus ser spår av historien då man tar fram konstruktionerna.

En viktig byggnad för Kasköborna

Många Kasköbor ser huset som ett vardagsrum för alla invånare där många familjefester, möten och andra dylika tillfällen har ordnats under åren. En viktig byggnad med andra ord.

- Den är väldigt viktig. Just det att den varit här i 230 år vid Kaskö sund vid det viktigaste stället i Kaskö. Jag tror att det är väldig viktigt för alla i Kaskö att den står kvar här ännu följande 200-300 år för kommande generationer, säger bildnings- och biblioteksdirektör Sirkka Suurla.

En kvinna med brunt hår och glasögon. Runt halsen har hon en scarf.
Sirkka Suurla ser Bladhska gården som väldigt viktig för alla Kasköbor. En kvinna med brunt hår och glasögon. Runt halsen har hon en scarf. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,bildningsdirektörer,sirkka suurla

Att man budgeterar 250 000 euro för renoveringen i ett dåligt ekonomiskt läge säger också en hel del om vad byggnaden betyder för Kasköborna.

- Det är också fråga om värdegrunder som man har. Jag tror alla våra beslutfattare tycker att om vi inte har Bladhska gården så har vi ingenting. Alla tyckte nog att det var jätteviktigt att renovera huset också i denna ekonomiska situation.

Redan i mitten av september kan man ta delar av huset i bruk igen. Efter det fortsätter ännu målningsarbeten på fasaden och fönstren ska också restaureras. Men tanken är att allt ska vara färdigt i slutet av september.