Hoppa till huvudinnehåll

Grönt ljus för Sverigekampen – svenska landslaget flyger fram och tillbaka båda dagarna, måste testa negativt för covid-19

Fest i vattengraven efter Sverigekampen 2018.
Fest i vattengraven efter Sverigekampen 2018. Fest i vattengraven efter Sverigekampen 2018. Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press Sverigekampen,friidrott

Ja, beslutet som tillåter fotbollslandslaget att spela Nations League tillåter också de svenska friidrottarna att komma in i landet. Det bekräftar arbets- och näringsministeriet för Yle Urheilu. Då kunde friidrottsförbundet slå fast att landskampen blir av.

Efter många om och men verkar Sverigekampen bli av. Den anrika friidrottslandskampen ska arrangeras den 5–6 september i Tammerfors.

Friidrottsförbundet har väntat på ett slutligt besked gällande inresande från Sverige från regeringshåll innan man tagit beslut i frågan – och på onsdagen verkade det komma. Då meddelade Bollförbundet nämligen att fotbollslandslagets spelare får undantagstillstånd.

Nu bekräftar Pipa Turvanen, projektchef på arbets- och näringsministeriet, för Yle Urheilu att beslutet också gäller friidrottare från Sverige.

– De behandlas som en specialgrupp. Så länge man minimerar riskerna så kan idrottare som deltar i landskampen resa in i landet. Det förutsätter förstås att man följer alla riktlinjer som man satt upp för att arrangera säkra evenemang, säger hon.

"Strikta krav"

Friidrottsförbundet fattade sedan beslut om att arrangera landskampen på onsdagskvällen.

– Ministeriet ställde ändå strikta krav, säger förbundets vd Harri Aalto i ett pressmeddelande.

Det svenska landslaget ska till exempel flyga in och ut ur landet med ett eget flygplan både på fredag och på lördag. Landslaget flyger till Pirkkala och åker därifrån direkt till Ratina i Tammerfors. På stadion har svenskarna egna isolerade utrymmen.

– Dessutom kräver ministeriet att samtliga deltagare från Sverige testas för coronaviruset högst 72 timmar före tävlingarna. Personer som uppvisar symptom för covid-19 får inte delta, säger Aalto.

Yle sänder Sverigekampen.

Artikeln uppdaterad efter att förbundet bekräftat att landskampen blir av klockan 19.43.