Hoppa till huvudinnehåll

Jokerits främsta fanklubb motsätter sig att laget spelar i Belarus: "Uppfyller alla kriterier för att kräva det här"

Jokerit fanklubb Eteläpääty motsätter sig spel i Belarus.
Jokerit fanklubb Eteläpääty motsätter sig spel i Belarus. Jokerit fanklubb Eteläpääty motsätter sig spel i Belarus. Bild: Petri Saarelainen Jokerit

Jokerit främsta supporterförening Eteläpääty motsätter sig att laget ska spela i Belarus. Jokerit borde öppna sin KHL-säsong i landets huvudstad Minsk den 3 september.

"Under rådande omständigheter borde Dinamo Minsk åtminstone kunna flytta matchen till ett annat datum. Att flytta matcher i KHL eller andra serier är inte exceptionellt. Enligt vår åsikt befinner sig landet i en situation som uppfyller alla kriterier för att kräva av Dinamo Minsk att matchen flyttas", skriver Eteläpääty.

Föreningen understryker att man står bakom Jokerit om laget besluter sig för att låta bli att resa till Minsk och därigenom ger en walk over åt motståndaren.

Jokerits ledning har inte ännu tagit ställning till situationen i Belarus (tidigare Vitryssland) – vilket nu lagets främsta supporterförening gör.

Fansen bojkottar i Minsk

Dinamo Minsks fangrupp (Dinamo Minsk Fan Club) har meddelat att de bojkottar lagets matcher. Enligt Eteläpäätys pressmeddelande kräver Dinamos anhängare också att föreningen fördömer våldet, friger civila fångar som blivit olagligt fängslade och kräver nyval.

Eteläpääty skriver att man stöder motståndarens fanklubb och dess krav.

För några veckor sedan återvaldes Belarus president Aleksandr Lukasjenka till president med över 80 % av rösterna i ett val som allmänt anses vara riggat.

Det ledde till att situationen i Belarus urartade och att folket reste sig mot Lukasjenka och kräver nyval. Demonstranterna har bemötts med våld och läget har ytterligare försämrats.

Enligt Helsingin Sanomat har Jokerit bett om att matchen ska flyttas, men enligt sportchefen Jari Kurri vägrar Dinamo Minsk att göra det.

Enligt Kurri ser säsongen ut att börja som planerat den 3 september.

– Vi följer med situationen och agerar enligt direktiven, sa Kurri i måndagens Helsingin Sanomat.