Hoppa till huvudinnehåll

Miljöpartiets Isabella Lövin avgår – lämnar uppdragen som minister och partiets språkrör

Isabella Lövin på en presskonferens med Sveriges och EU:s flaggor bakom sig.
Isabella Lövin har varit språkrör för Miljöpartiet i fyra år och är också Sveriges vice statsminister. Isabella Lövin på en presskonferens med Sveriges och EU:s flaggor bakom sig. Bild: STELLA Pictures/All Over Press Isabella Lövin

"Jag ser att det är det bästa för mig och det bästa för partiet", säger Isabella Lövin i en intervju för DN där hon meddelar om sin avgång. Lövin är både miljö- och klimatminister och vice statsminister i Sverige.

Isabella Lövin avgår som miljö- och klimatminister så fort Miljöpartiet hittat en ersättare. Detta gäller även hennes roll som vice statsminister.

Lövin har varit språkrör för partiet i fyra år. Partiet har kongress hösten 2021, men Lövin meddelar att hon vill stiga av posten, eftersom kongressen kommer att hållas så tätt inpå svenska valet.

Som orsak uppger hon helt enkelt att det var dags att bestämma sig.

– Snart går vi in i valrörelse inför 2022, och mitt möjliga mandat som språkrör löper ut under den kommande mandatperioden. Därför är det viktigt att fatta ett beslut nu, säger hon till DN.

– Då har jag bestämt mig för att det är dags för mig att runda av min långa tid i politiken och göra någonting annat.

Lövin sitter kvar tills ett nytt kvinnligt språkrör tar över, tidigast i slutet av januari nästa år säger Lövin till DN.

Löfven: Tråkigt besked

I en kommentar till TT kommenterar statsminister Stefan Löfven beskedet som tråkigt och oväntat.

– Jag respekterar naturligtvis Isabella Lövins beslut, även om det är tråkigt och oväntat. Isabella Lövin fortsätter i regeringen ett tag till, men hon har redan gjort mycket för sitt parti och för vårt land. Hennes arbete har bidragit till att Sverige i dag är världsledande i klimatomställningen”, säger han till TT.

Politiska kommentatorer förvånade

Flera politiska kommentatorer på olika redaktioner i Sverige uttrycker förvåning över beskedet.

– Hon säger att det är personliga skäl som är orsaken, jag tolkar det som att hon inte tycker att språkrörsuppdraget var det hon förväntade sig, säger inrikespolitiska kommentatorn Mats Knutson på SVT.

– Hon tillträdde 2016, då hade man förväntat sig att hon i alla fall skulle sitta till valet 2022, det hade såklart partiet också väntat sig, säger han.

Ewa Stenberg, politisk kommentator på Dagens Nyheter, skriver att Lövin ger sitt avgångsbesked i en tid när motsättningarna mellan regeringspartierna är stora.

– Migrationspolitiken ställer S och MP mot varandra, frågan om Preem ska få tillstånd att bygga ett stort oljeraffinaderi i Lysekil och försvarspolitiken splittrar också. Det finns det en växande opinion i Miljöpartiet som säger att man inte ska acceptera ännu ett stort nederlag i regeringssamarbetet, skriver Stenberg i DN i en kommentar om beskedet.

– Det blir viktigt om vem som efterträder henne i miljöfrågor då det är en tung post. Det kommer vara mycket spekulationer om efterträdare, säger Ekots inrikeskommentator Tomas Ramberg hos Sveriges Radio.

Ewa Stenberg nämner EU-parlamentarikern Alice Bah-Kuhnke eller kulturminister Amanda Lind som potentiella efterträdare, medan inrikespolitiska kommentatorn Lena Mellin på Aftonbladet kastar fram också statssekreterare Maria Ferm, riksdagsledamot sedan 2010 som också varit partiets gruppledare i riksdagen samt språkrör för Grön Ungdom.

Läs också