Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flygresenärer fick föråldrade karantänsanvisningar på Helsingfors-Vanda flygplats – och tre andra nyheter att ha koll på i dag

Finavian koronan infopiste Suomeen saapuville, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.
Flygplatsoperatören Finavias coronainfo vid Helsingfors-Vanda. Finavian koronan infopiste Suomeen saapuville, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle turism,coronavirus,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,droppinfektion,COVID-19,Finavia,Helsingfors-Vanda flygplats,flygplatser,Coronatestning

Här är fyra läsvärda artiklar för den här onsdagsmorgonen.

Information till flygresenärer innehöll gamla karantänsanvisningar och saknade rekommendation om ansiktsskydd

Så sent som i fredags delades föråldrade karantänsanvisningar ut till passagerare som anlände till Helsingfors-Vanda flygplats – två veckor efter att Institutet och välfärd skärpt sina rekommendationer. Det rapporterar Helsingin Sanomat.

I flygbladet stod det till exempel att det är tillåtet att gå på jobb, trots att man är i karantän.

Även rekommendationen om att använda ansiktsskydd i kollektivtrafiken saknades.

Blodplasmabehandling ses som genombrott i behandlingen av covid-19, men forskningsresultat fattas

Läkemedelsmyndigheten i USA godkände nyligen en behandling där man överför antikroppar från personer som har har tillfrisknat från covid-19 till sjuka coronapatienter.

Trump-administrationen kallar det här för ett genombrott i behandlingen av covid-19.

Också i Finland pågår liknande blodplasmastudier, men Anu Kantele, professor i infektionssjukdomar vid Helsingfors universitet, tycker att det amerikanska beslutet är förhastat.

Professor Anu Kantele tvättar händerna.
Anu Kantele leder en blodplasmastudie där man på ett grundligt sätt ska forska i både effektiviteten och säkerheten. Professor Anu Kantele tvättar händerna. Bild: Yle / Sasha Silvala porträtt,anu kantele

Risken för familjevåld ökar när kvinnans inkomster stiger

Nya forskningsresultat visar att det finns ett samband mellan att då kvinnor får det bättre ekonomiskt ställt, så ökar risken för att hon utsätts för våld av sin man.

Detta kallas för bakslagseffekten: då vi når mer jämställdhet och kvinnans inkomst förbättras, leder det till en ökning av många destruktiva beteenden hos män, bland annat våld i hemmet.

Läs om den nya svenska studien vid Lunds universitet, genomförd av doktorand Sanna Ericsson.

Sanna Ericsson
Sanna Ericsson har doktorerat i nationalekonomi där hon sett tydligt samband mellan kvinnors förbättrade ekonomi och att de blir utsatta för våld av sin partner. Sanna Ericsson Bild: Lunds universitet/YLE Våld mot kvinnor,familjevåld,forskning,Lunds universitet,jämställdhet

Många jobb i västnyländska byggbranschen då folk renoverar och bygger till

Reparationsarbeten och tillbyggnadsarbeten både i fasta bostäder och fritidsbostäder är efterfrågade i Västnyland just nu. Det har lett till att företagare inom byggbranschen har kunnat erbjuda jobb åt fler arbetstagare än i fjol.

Västnyländska byggföretagaren Mufid Azad misstänker att boomen beror på ökningen av distansarbete i och med coronakrisen.

– Folk har jobbat på distans och varit i stugan och satt mer värde på att piffa upp stugan och märkt att de kan vara där året runt, säger han.

Man med ett sågverktyg i handen framför en rödmålad vägg.
Västnyländska byggföretagaren Mufid Azad har nu jobb flera månader framåt. Man med ett sågverktyg i handen framför en rödmålad vägg. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,Raseborg,muffes bygg

Väder

Vädret fortsätter att vara ostadigt, särskilt i norr.

I de södra och mellersta delarna av landet är det mest klart till halvklart – regnskurar förekommer närmast i landets mellersta delar.

Det är 15 till 19 grader, i norr 10 till 15 grader och lokala åskskurar.

Till havs blåser nordliga vindar – i Bottenviken upp till 11 meter per sekund.