Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhetsövervakare masturberade upprepade gånger i riksdagens Lilla parlament och tafsade på kolleger – dömdes till böter

Riksdagshuset
Den dömda mannen jobbade i flera år som först säkerhetskontrollör och sedan säkerhetsövervakare i riksdagshuset i Helsingfors. Riksdagshuset Bild: Ingemo Lindroos riksdagen,tala om knarket

En man som jobbade som säkerhetsövervakare i riksdagen har dömts för brott mot tjänsteplikt, och för sexuellt antastande som pågick i flera år. Mannen har flera gånger masturberat i Lilla Parlamentets kontrollrum och tafsat på kvinnliga kolleger. Helsingfors tingsrätt dömde tidigare under sommaren mannen till 80 dagsböter.

Brotten som mannen dömdes för pågick från våren 2017 till februari 2019 då mannen tvingades till uppsägning.

Enligt domen brukade mannen ha som vana att sitta i Lilla Parlamentets kontrollrum bakom en skärm och masturbera. Lilla Parlamentet ligger bredvid riksdagen i centrum av Helsingfors och där passerar riksdagsledamöter och olika slags besökare dagligen.

I kontrollrummet sitter en säkerhetskontrollör vid disken och betjänar besökare och en annan kan sitta bakom en skärm vid en disk längre bak.

En kollega till mannen, som hördes som vittne i rätten, berättar att hon ibland hörde obestämda ljud bakom ryggen. En dragkedja öppnades och stängdes och sedan hörde hon ljudet av “gnidningar”.

Hon uppfattade det här som att mannen masturberade. Det här skedde enligt henne också då andra personer var i närheten.

Ibland tog han också fram sitt könsorgan när hon var i samma utrymme eller så öppnade han dragkedjan på sina byxor så allting innanför syntes.

"För omväxlings skull har en av arbetskamraterna igen ormutställning"

Mannen tafsade också på sina kolleger. Målsägande, eller offret i fallet, berättar att mannen tafsade på henne över 20 gånger på baken, brösten och ryggen. Han visade även bilder på sin telefon där han var naken och hade stånd.

I ett meddelande till sin make skrev hon: "För omväxlings skull har en av arbetskamraterna igen ormutställning. V***u, jag märkte det först när jag var på väg ut, och iddes inte gräva fram kameran ur fickan" (översatt från finska).

Hon förklarade senare att hon ville ta en bild som bevis men att hon var så förvirrad och hade panik så hon bara stack iväg.

Meddelandet skickades i oktober 2018 och då hade det gått nästan ett och ett halvt år sedan han första gången tafsade på henne, och ett år sedan hon första gången såg honom masturbera.

Cheferna informerades om beteendet

Omkring en månad efter meddelandet pratade kvinnan med riksdagens säkerhetschef om beteendet. Hennes egen närmaste chef fick reda på beteendet av en annan kollega redan under våren 2018.

Den kvinnliga kollegan berättade då att mannen masturberar och ofta tar fram sin penis på jobbet. Hon hade enligt chefen sagt att hon vill tala med mannen själv innan chefen gör det.

Därefter dröjde det ett halvt år innan saken igen diskuterades på chefsnivå. Då betedde sig mannen igen osakligt och visade penisbilder på telefonen. Säkerhetschefen frågade honom om det här men han nekade till alla anklagelser.

Fick välja mellan att gå frivilligt eller sägas upp

Omkring en månad senare sammankallade säkerhetsavdelningen i riksdagen till ett möte efter att cheferna igen fått reda på att mannen masturberat och betett sig osakligt.

Han nekade igen till allting. Cheferna meddelade att han kan gå frivilligt eller så sägs han upp. Han valde då att gå frivilligt.

Kvinnan som oftast utsattes för hans tafsande klarade inte av att återvända till sin arbetsplats. Hon sade att hans beteende förorsakat henne mycket ångest som pågått i tre och ett halvt år. Hon har sökt professionell hjälp och äter mediciner.

"Hon kände möjligtvis bara min batong i bältet"

Mannen, som nu är lite över 40 år gammal, jobbade i riksdagen som säkerhetskontrollör första gången mellan 2013 och 2015 och på nytt från 2016 till 2019. Våren 2017 blev han färdig med sin utbildning som säkerhetsövervakare. Han jobbade oftast i Lilla Parlamentet.

Han nekade i rätten till att ha masturberat så att målsägande sett. Han förklarade också att det inte stämmer att han tryckt sin hårda penis mot henne utan att hon möjligtvis bara känt av hans bälte där han haft en batong, handfängsel och gas.

"Handlar inte om ord mot ord"

Tingsrätten ger inte mycket för hans förklaringar.

“Det handlar om flera situationer som riktats mot minst två kvinnliga kolleger och därmed anser tingsrätten inte att ord står mot ord”, står det i domen.

Den andra kvinnan ville inte föra saken till rätten och därför hördes hon som vittne och inte som målsägande eller offer i fallet.

Mannen dömdes för två fall av brott mot tjänsteplikt och ett fall av sexuellt antastande till 80 dagsböter på 960 euro. Dessutom ska han betala skadestånd på 5 000 euro till offret samt hennes rättegångskostnader på 3 782 euro.

Mannen har meddelat missnöje med domen och därför går ärendet vidare till hovrätten.