Hoppa till huvudinnehåll

Samarbetsförhandlingar på UPM i Jakobstad – tiotals jobb i fara

UPM i Jakobstad.
Cellulosafabriken i Jakobstad sysselsätter kring 300 personer. Arkivbild. UPM i Jakobstad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen UPM,cellulosafabrik

Marknadsläget är utmanande och nu krävs åtgärder för att hålla konkurrenskraften, enligt direktör Simon Fagerudd på UPM i Jakobstad.

Bolaget inleder samarbetsförhandlingar vid fabrikerna i Jakobstad, Kymi i Kouvola och Kaukas i Villmanstrand.

- Vi har en marknadssituation som är lite utmanande. Det gäller hela UPM med efterfrågan på tryckpapper, och vi på cellulosafabrikerna levererar också råmaterial till bland annat det, säger Fagerudd.

Simon Fagerudd, direktör på UPM i Jakobstad.
Simon Fagerudd säger att coronaviruset delvis ligger bakom behovet att spara. Simon Fagerudd, direktör på UPM i Jakobstad. Bild: Yle/Joni Kyheröinen UPM,simon fagerudd

Orsaken till att det just nu blir samarbetsförhandlingar är delvis coronaviruset, enligt Fagerudd. Men han säger att det också handlar om att på sikt nå en bättre konkurrenskraft.

"En mörk dag", enligt förtroendeman

UPM:s tre celluolosafabriker i Finland har totalt kring 850 anställda och ungefär en tredjedel av dem finns i Jakobstad. Totalt hotas 110 jobb på de tre fabrikerna.

Vad säger de anställda i Jakobstad?
- Många har varit med om det här tidigare men jag tror vi reder ut det här också. Målet är att vi ska vara konkurrenskraftiga och jag tror att alla förstår att det är väldigt viktigt.

Huvudförtroendeman Sauli Tiala på UPM i Jakobstad överraskades av beskedet om samarbetsförhandlingar.

- Cellulosapriset har gått ner men vi har gjort helt bra resultat. Men det är klart coronaviruset har rört till det lite.

Exakt hur många som berörs i Jakobstad vet han ännu inte, det klarnar nästa vecka då förhandlingarna kommer igång.

- Men det är en mörk dag för Jakobstad, för hela UPM och för arbetstagarna. Tråkigt att det blir så här, men vi tar en dag i taget, säger Tiala.

Målet att spara 75 miljoner per år

UPM planerar också att stänga pappersfabriken Kaipola i Jämsä i Mellersta Finland före årsskiftet. Fabriken har 450 anställda och tre pappersmaskiner.

Dessutom kan 60 arbetsplatser försvinna från skogsverksamheten i Finland och 50 arbetstillfällen påverkas vid Tervasaari.

Totalt påverkas 840 arbetstillfällen varav största delen finns i Finland. Enligt bolaget kan man på det här viset spara 75 miljoner euro per år.

UPM planerar också besparingar på andra håll i Europa samt i Nordamerika. 170 arbetsplatser i tio länder påverkas av de planerna.

UPM har redan tidigare i år meddelat att man stänger fanerfabriken i Jyväskylä och pappersfabriken i Chapelle i Frankrike.

Artikeln uppdaterades 26.8 kl 16 med kommentarer av Sauli Tiala.