Hoppa till huvudinnehåll

Ung man dömdes till villkorligt fängelse för krock på Tenalavägen - en person dog av sina skador

Bil som bogseras bort från olycksplats. Bakre delen av bilen förstörd.
Bild från olycksplatsen i oktober 2018. Bil som bogseras bort från olycksplats. Bakre delen av bilen förstörd. Bild: Privat trafikolycka,bilar,grabbskog

I oktober 2018 blev en personbil påkörd bakifrån av en lastbil på Tenalavägen i Raseborg. Nu har lastbilens chaufför, en i dag 25 år gammal man, fått sin dom.

I personbilen färdades en kvinna, en man och ett barn under 15 år. Personbilen hade grupperat sig och väntade på att vända till vänster.

Bakom personbilen kom en lastbil körande. Lastbilens chaufför höll på att justera speglarna på fordonet och när han tittade tillbaka på vägen såg han personbilen.

Chauffören försökte väja till höger men krockade trots det med personbilens bakre del. Som en följd av detta hamnade personbilen i filen för mötande trafik.

Den man som satt i det främre passagerarsätet ådrog sig de största skadorna och han avled några veckor senare på sjukhus.

Använde inte bilbälte

Västra Nylands tingsrätt har nu dömt lastbilschauffören till 30 dagars villkorligt fängelse för dödsvållande, skadevållande och äventyrande av trafiksäkerheten.

Åklagaren ansåg att chauffören borde ha dömts för grovt dödsvållande, skadevållande och äventyrande av trafiksäkerheten.

Rätten motiverar sin dom med att chauffören körde enligt hastighetsbegränsningen och att varken mannen eller barnet i personbilen använde bilbälte.

Läs också