Hoppa till huvudinnehåll

UPM vill stänga pappersfabrik i Kaipola - 600 kan få gå i Finland

Skogsbolaget UPM planerar att stänga pappersfabriken Kaipola i Jämsä i Mellersta Finland före årsskiftet.

Fabriken har 450 anställda och tre pappersmaskiner.

- Det här är en sorglig nyhet för Kaipola. Fabriken är den minst konkurrenskraftiga av UPM:s pappersfabriker på grund av höga logistikkostnader, höga arbetskraftskostnader och ökande fiberkostnader, säger direktör Winfried Schaur vid UPM Communication Papers.

UPM omorganiserar sin verksamhet, vilket också påverkar andra finländska cellulosafabriker, UPM Metsä och fabriken i Valkeakoski i Birkaland. Enligt bolaget kan man på det här viset spara 75 miljoner euro per år.

Dessutom inleder UPM samarbetsförhandlingar vid fabrikerna i Jakobstad, Kymi i Kouvola och Kaukas i Villmanstrand. I och med de samarbetsförhandlingarna kan 110 jobb gå förlorade. Dessutom kan 60 arbetsplatser försvinna från skogsverksamheten i Finland och 50 arbetstillfällen påverkas vid Tervasaari i Valkeakoski.

Totalt påverkas 840 arbetstillfällen varav största delen finns i Finland.

Också verksamheten utanför Finland påverkas

UPM planerar också besparingar på andra håll i Europa samt i Nordamerika. 170 arbetsplatser i tio länder påverkas av de planerna.

UPM har redan tidigare i år meddelat att man stänger fanerfabriken i Jyväskylä och pappersfabriken i Chapelle i Frankrike.

Läs också