Hoppa till huvudinnehåll

Journalister greps när de rapporterade från demonstrationer i Belarus – BBC:s reporter använde kvitto för att kunna utföra sitt jobb

Människokedja i Minsk, i samband med protester mot president Alexandr Lukasjenko.
En människokedja skapades vid Frihetstorget i Minsk, i samband med den demonstration som journalisterna skulle rapportera om. Människokedja i Minsk, i samband med protester mot president Alexandr Lukasjenko. Bild: Sergei Gapon/AFP/Lehtikuva Minsk,Belarus,demonstration

Demonstrationer pågår mot president Alexandr Lukasjenko i Belarus huvudstad Minsk. Både belarusiska och utländska journalister greps medan de jobbade.

Den belarusiska tv-kanalen Belsat namnger åtminstone ett dussin journalister som greps och fördes bort av polis, men flera andra uppges också ha gripits när de skulle rapportera om demonstrationer på Frihetstorget i Minsk.

Enligt Belsat fördes journalisterna till en polisstation där de blev förbjudna att använda sina mobilapparater.

Åtminstone ackrediterade utländska och registrerade belarusiska journalister släpptes efter några timmar.

Polisen uppger att de endast vill kontrollera att alla hade sina tillstånd i skick. Belsat skriver på sin webbplats att journalisterna filmades av polisen, men orsaken därtill förblev oklar.

Bland de utländska journalisterna fanns personer som jobbar för bland annat BBC, Deutsche Welle, Reuters och Tass.

Svårt att få tillstånd att jobba

Belsat hade en direktsändning på gång när händelsen inträffade, under sändningen kunde man se hur polisen kommer till platsen och leder in journalisterna i en stor skåpbil.

BBC-journalisten Steve Rosenberg beskriver på Twitter hur han, för första gången i sin karriär, blivit tvungen att ty sig till ett kvitto för att ha något att skriva på när han skulle rapportera medan han satt hos polisen.

Det har blivit svårare för journalister att få jobba i Belarus. Myndigheterna har blivit mer återhållsamma med att utfärda ackrediteringar till utländska journalister.

De belarusiska medier som stöder oppositionen kan inte heller räkna med att bli registrerade, vilket i praktiken betyder att de bryter mot lagen om de rapporterar.

Inte bara rapporterande journalister greps under demonstrationerna, även ett hundratal andra personer greps.

Källor: STT, Belsat

Läs också