Hoppa till huvudinnehåll

Laura tog i land i Texas och Louisiana som en kraftig kategori 4-orkan - en halv miljon utsatta har evakuerats

Orkanen Laura har tagit i land i de amerikanska delstaterna Texas och Lousiana. Laura klassas som en kraftig kategori 4-orkan - den näst högsta på orkanskalan. Över en halv miljon människor har beordrats att lämna sina hem omedelbart.

Enligt myndigheterna är det frågan om en ovanligt kraftig orkan och man varnar särskilt för rekordhögt, stigande havsvatten som kan översvämma hela samhällen vid kusten.

Tidvattnet kan till och med vara drygt sex meter över det normala och havsvatten kan skölja över 700 kilometer in på land.

Oljeborrplattformar har stängts och evakuerats i Mexikanska Golfen och räddningsarbetare är redo att rycka in då elnätet drabbas i Texas och Lousiana.

- Denna orkan kan skada hela energins infrastruktur. Det handlar inte bara om raffinaderier och oljeborrplattformar, utan också om oljeledningar, kraftverk och elledningar som kan skadas, säger energiexperten Jim Burkhard.

Motorvägar både i Texas och Louisiana har fyllts av folk i bilar som lyder myndigheternas evakueringsorder.
Motorvägar i Texas och Louisiana har fyllts av folk i bilar som lyder myndigheternas evakueringsorder. Motorvägar både i Texas och Louisiana har fyllts av folk i bilar som lyder myndigheternas evakueringsorder. Texas,Louisiana,Orkan

Det nationella orkancentret säger att orkanen är extremt farlig, eftersom den tog i land då det rådde högvattenstånd vid kusten i Texas och Louisiana.

I Louisiana är orkanvindarna nästan lika kraftiga som i nordöstra Texas, med vindbyar kring 60 meter per sekund. Myndigheterna där har också utfärdat varningar för farliga, potentiellt förödande virvelvindar.

En stor motorväg ligger redan under vatten i Louisiana och invånare och räddningsarbetare försöker skydda hus och vägar med högar av sandsäckar.

Många har valt att stanna kvar, trots order om evakuering.

- Med fyra barn och över 100 djur på gården, så kan vi helt enkelt inte lämna vårt hem, säger den 31 år gamla Trent Savoie i Texas.

Många är också rädda för att smittas av coronaviruset i trånga skyddshärbärgen.

Myndigheterna har i mån av möjlighet placerat evakuerade i hotell och motell men till exempel i staden Austin i Texas har hotell- och skyddsrummen redan tagit slut och nya evakuerade måste avvisas.

Källor: AP, Reuters