Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Mike Pence försvarade poliser och accepterade nominering till vicepresident - och fyra andra nyheter att ha koll på i dag

President Donald Trump tillsammans med vicepresident Mike Pence inför tisdagens presskonferens som hölls på gräsmattan utanför Vita huset.
Mike Pence är vicepresident och också nominerad till vicepresidentkandidat för nästa presidentperiod. President Donald Trump tillsammans med vicepresident Mike Pence inför tisdagens presskonferens som hölls på gräsmattan utanför Vita huset. Bild: /All Over Press Donald Trump,Mike Pence

Här är fem nyheter att ha koll på den här torsdagsmorgonen.

USA:s vicepresident Mike Pence fördömde kravaller: "Vandalisering och kravaller är inte det samma som fredliga demonstrationer"

Vicepresidenten Mike Pence var huvudtalare under tredje dagen av republikanernas partikonvent och tangerade i sitt tal demonstrationerna som pågår mot polisvåld och kravaller.

Han fördömde personer som vandaliserat egendom, men nämnde inte skjutningen som gav upphov till kravallerna. Pence sade att han själv och president Trump alltid kommer att försvara rätten till fredliga protester.

- Låt mig vara tydlig, våldet måste upphöra. Men vandalisering och kravaller är inte det samma som fredliga demonstrationer, sa Pence.

17-åring misstänks ha dödat demonstranter i Kenosha

I USA har delstatens Wisconsins guvernör Tony Evers beordrat nationalgardet till staden Kenosha efter att oroligheterna trappats upp. President Donald Trump skickar också 200 federala poliser och utredare till staden.

Polis och demonstranter utanför domstolsbyggnaden i Kenosha i Wisconsin den 25 augusti 2020.
I Kenosha i Wisconsin sköts två demonstranter ihjäl i går. En 17-åring har gripits misstänkt för dådet. Polis och demonstranter utanför domstolsbyggnaden i Kenosha i Wisconsin den 25 augusti 2020. Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press Kenosha,Black Lives Matter,demonstrationer,USA

En vit 17-årig man har gripits misstänkt för att ha dödat två personer som deltog i protesterna. Ynglingen kommer från en annan delstat och säger sig beundra poliser.

– Jag dödade precis någon, säger pojken på en video som lagts ut på sociala medier.

Diffusa och utdragna symtom plågar covid-19-smittade

Personer som smittats av covid-19 talar om utdragna symtom. De kan länge dras med till exempel feber, andningssvårigheter eller utdragen trötthet.

– Vi behöver erkänna deras existens och vårda deras symtom, säger infektionsläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020.
Asko Järvinen säger att patienterna bör tas på allvar. Kuvassa on ylilääkäri Asko Järvinen, joka kuvattiin Meilahden sairaala-alueella heinäkuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle överläkare,Asko Järvinen,juli,2020,Helsingfors,Mejlans tornsjukhus,Meilahti hospital area,Mejlans sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,sjukvård,infektionssjukdomar,diabetic neuropathy

För tillfället kan man endast vårda patienterna symtomatiskt, men Järvinen påpekar att det är viktigt att utdragna symtom kommer till läkarnas och forskarnas kännedom, eftersom det fortfarande forskas mycket om sjukdomen.

I Tyskland ökar coronafallen - landet överväger nya restriktioner

I dag väntas Tyskland besluta om nya åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset. De senaste veckorna har coronafallen ökat kännbart i landet.

– Nu krävs det framför allt enhetliga regler för hela landet. Folk har svårt att förstå varför man på olika håll till exempel måste betala olika stora böter om man inte bär munskydd där det är obligatoriskt, säger den bayerske regeringschefen Markus Söder.

En utvidgad plikt att bära munskydd kan vara en av de åtgärder som diskuteras i dag. För tillfället är munskydd obligatoriskt i butiker, tåg och bussar i Tyskland.

Munskyddsrekommendationen tas på allvar

Också här hemma blir munskydd en allt vanligare syn. I två veckor har rekommendationen lytt att man ska bära munskydd i kollektivtrafiken.

På Borgå busstation syns passagerare både med och utan munskydd, och busschauffören Ben Maukkonen upplever att munskydden den här veckan ökat mycket.

En kvinna som håller upp ett munskydd.
Rosanna Halttunen tycker det är viktigt att använda munskydd i bussen. En kvinna som håller upp ett munskydd. Bild: Yle/Hedvig Sandell Munskydd,rosanna halttunen

Passagerarna själva verkar ha tagit till sig rekommendationen.

– Har du möjlighet att skydda andra ska du göra det. Det är pinsammare att inte använda munskydd, säger Rosanna Halttunen till Yle Östnylands reporter.

Väder

Vädret är mest klart till halvklart. I landets norra och mellersta delar förekommer lokala regnskurar.

Temperaturen rör sig i landets södra och mellersta delar mellan 16 och 20 grader, i norr mellan 8 och 14 grader.

På Bottenviken blåser frisk nordlig vind, 11 meter per sekund.

Läs också