Hoppa till huvudinnehåll

Rysk polis utreder fallet Navalnyj

Aleksej Navalnyj.
Aleksej Navalnyj är en av de kändaste Putinkritikerna. Aleksej Navalnyj. Bild: Yevgeny Feldman / EPA Aleksej Navalnyj

En preliminär undersökning om den misstänkta förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Alexej Navalnyj har inletts, trots att statsåklagaren sade att det inte fanns skäl att inleda en sådan.

Polisen ska utreda vad som orsakade Navalnyjs försämrade tillstånd i samband med en flygresa för en vecka sedan, och om det finns skäl att inleda en regelrätt brottsutredning.

Hittills har polisen spårat var Navalnyj rört sig och beslagtagit bevismaterial, bland annat film från övervakningskameror.

Kreml-kritikern Navalnyj blev förra veckan plötsligt allvarligt sjuk och togs in för vård på ett sjukhus i Omsk i västra Sibirien.

De ryska läkarna sade att de trodde Navalnyj hade problem med ämnesomsättningen och de hittade inga tecken på förgiftning.

Förra helgen flyttades han till Tyskland, där han fortfarande ligger i koma på ett sjukhus i Berlin.

Aleksei Navalnyia siirretään sairaalaan Berliinissä 22. elokuuta 2020.
Navalnyj har förts till ett sjukhus i Berlin. Aleksei Navalnyia siirretään sairaalaan Berliinissä 22. elokuuta 2020. Bild: Clemens Bilan / EPA Berlin,Aleksej Navalnyj

I måndags sade tyska läkare att de har hittat spår av kolinesteras-hämmare i Navalnyj. Ämnet kan finnas i mediciner, men också användas i till exempel medel som påverkar nervsystemet.

Statsåklagaren tog tillbaka uttalande om utredning

Det har kommit krav från flera håll om att en utredning måste inledas.

Bland andra militäralliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckte en sådan åsikt i onsdags.

– Vi vill se en grundlig utredning om vad som har hänt Aleksej Navalnyj, och de skyldiga måste ställas till svars, sade Johnson.

I Ryssland har landets ledning tidigare sagt att det inte finns något som tyder på att Navalnyj skulle vara förgiftad, därmed finns det inte heller orsak att inleda en utredning.

Ryska statsåklagaren hann tidigare i dag skriva på ämbetets hemsida att det inte finns skäl att inleda en brottsutredning, men raderade pressmeddelandet bara minuter senare.

Källor: AFP, Meduza

Läs också