Hoppa till huvudinnehåll

Studentrepublikan i New York gillar inte Trump, men tänker ändå rösta på den sittande presidenten: “Demokraternas alternativ är många gånger värre”

Studentrepublikanen Bobby Miller i New York.
Republikan i en demokratisk storstad. 22-årige Bobby Miller hoppas på valseger för Trump fastän han inte är ett stort fan av presidenten. Studentrepublikanen Bobby Miller i New York. Bild: Privat Republikanska partiet,Bobby Miller

Bobby Miller är lite av ett undantag. Han är en 22-årig konservativ republikan i den politiskt liberala storstaden New York.

- Det känns definitivt konstigt ibland, här röstar ju den stora majoriteten demokratiskt. Men vi är en minoritet som håller ihop.

Miller är ordförande för republikanernas studentorganisation vid New York University. När Svenska Yle kontaktar Miller har den första dagen av republikanernas partikonvent avslutats kvällen innan.

- Senatorn Tim Scotts tal imponerade mest på mig. Hans familj tog i en generation klivet från bomullsfälten till kongressen, som Scott själv uttryckte det. Han visade vad det innebär att leva ut den amerikanska drömmen och framhävde vikten av att bevara den.

Den amerikanska drömmen.

Det nästan mytomspunna begreppet ger utrymme för varierande tolkningar.

Tim Scott som talar under Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020.
South Carolina - senatorn Tim Scott talade om sin väg från fattigdom till kongressen under den första dagen av republikanernas partikonvent. Tim Scott som talar under Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020. Konvent,USA,Tim Scott

Miller är jude och hans farmor överlevde förintelsen. Farfadern föddes till fattigdom, men lyckades arbeta upp sig senare i sitt liv.

Deras berättelse representerar för honom den amerikanska drömmen.

- Farfars ansträngningar och min fars hårda arbete har möjliggjort den välfärd jag kan åtnjuta i dag. Jag är dem tacksam, men känner också en evig tacksamhetsskuld till det här landet, säger Miller som själv vill betjäna sitt land genom att göra politisk karriär

Ingen varm anhängare av Trump - men röstar ändå republikanskt

Vi återgår till höstens presidentval, republikanerna och president Donald Trump.

Miller erkänner att han inte tillhör “presidentens varmaste anhängare”, men tänker ändå rösta på Trump, eftersom han stöder “republikanernas politiska plattform”.

Alternativet, Joe Biden och demokraterna, vore enligt Miller många gånger värre.

Jag tror på den fria marknaden och tycker det är synd att demokraterna flörtar med socialistisk politik, till exempel offentligt styrd hälsovård. Sådana system kan kanske fungera i homogena skandinaviska länder, men inte i en etniskt heterogen demokrati som USA

Miller hittar orsaker till varför Biden är illa åtminstone inom utrikespolitiken, ekonomin och abortfrågan.

- Trump och republikanerna upprätthåller en tuffare linje mot Kina och Ryssland än demokraterna.

Trump har anklagats för att fjäska för Vladimir Putin, men Miller anser att Trumps åtgärder signalerar det motsatta.

- USA har försett Ukraina med vapen och erbjudit skydd åt de baltiska länderna och andra Nato-allierade.

Det militära stödet till Ukraina var på tapeten i början av året i samband med riksrättsprocessen mot president Trump, där presidenten åtalades för maktmissbruk.

Flera tjänstemän, bland dem tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton, har sagt att Trump ville frysa det militära stödet till Ukraina för att få i gång en utredning runt Joe Biden.

Frågan utgjorde kärnan i utredningen, som utmynnade i att Trump friades av senaten.

Misstro gentemot Biden och Harris: "Hon är en cynisk politiker"

Trump själv, liksom flera talare under republikanernas partikonvent, har målat hotbilder om ett socialistiskt USA, ifall demokraterna vinner presidentvalet.

Ordet har kastats fram så ofta under konventet att public service - mediet NPR publicerat en pedagogisk redogörelse över socialismen som ideologi.

Miller ser också ett socialismspöke inom demokraterna.

- Jag tror på den fria marknaden och tycker det är synd att demokraterna flörtar med socialistisk politik, till exempel offentligt styrd hälsovård. Sådana system kan kanske fungera i homogena skandinaviska länder, men inte i en etniskt heterogen demokrati som USA.

Hälsovårdsfrågan är stor i USA. Demokrater på vänsterhåll, som Bernie Sanders och Elizabeth Warren, stöder sjukvårdsreformen medicare for all, som skulle garantera offentlig hälsovård för alla amerikaner.

Joe Biden har inte omfamnat samma program utan talar för en mindre omfattande reform som skulle utvidga den nuvarande offentliga hälsovården, men bevara möjligheten till privat sjukförsäkring.

Så har vi abortfrågan, en av de stora vattendelarna i amerikansk politik. Bobby Millers övertygelse är klar.

- Jag är emot abort och tycker vi bör göra det yttersta för att skydda det ofödda barnets rätt till liv. Demokraterna verkar inte dela samma målsättning.

Joe Biden och Kamala Harris
Miller är ingen varm anhängare av Donald Trump men anser att Joe Biden och Kamala Harris vore ett ännu värre alternativ för USA. Joe Biden och Kamala Harris Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Kamala Harris

Miller saknar förtroende både för Joe Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris.

Han anser att Biden är för gammal och tror att Harris kommer att styra och ställa i en eventuell Bidenadministration.

- Hon är en cynisk politiker, som gör vad som helst för att vinna. Hennes ställningstaganden inom hälsovården har skiftat och hon efterlyser en polisreform fastän hon själv var högsta chefen för polisen i Kalifornien.

Harris har inte arbetat som polis, men hon var chefsåklagare i Kalifornien. Hon hade svårt att definiera en tydlig linje i hälsovårdsfrågan under primärvalet.

Värnar republikanerna och Trump fortfarande om konservativa värderingar?

Miller återgår till den amerikanska drömmen när han beskriver varför han blev republikan redan långt innan Donald Trump seglade upp på den politiska kartan.

- Det handlar om att trygga lika möjligheter för alla. Om du arbetar hårt så kan du nå framgång och uppnå din dröm. Den principen står mig nära och därför stöder jag republikanernas ideologi.

Vi har två alternativ i detta val. Joe Biden står på fel sida om alla principer som är viktiga för mig. Han vill inte begränsa statsmakten eller försvara kulturella normer som är värda att kämpa för

Dagens republikanska parti kretsar mycket kring Donald Trump.

Republikanska förtroendevalda som gått emot presidenten på senare år har i regel marginaliserats och utsatts för påhopp från Trump själv, inte minst på Twitter.

Det har fått vissa att tala om att partiet påminner mer om en personkult och saknar en ideologisk vision för framtiden.

Journalisten Tim Alberta, som följt republikanerna på nära håll i över ett årtionde, skriver i en färskt text att republikanerna förlorat sina ideal..

USA:s högsta domstol  i huvudstad Washington i april 2017
President Trumps upprepade brott mot konstitutionella normer har väckt kritik också på konservativt håll. USA:s högsta domstol i huvudstad Washington i april 2017 Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS Högsta domstolen,USA:s högsta domstol,USA

Kritiker menar att traditionellt konservativa principer som en begränsad statsmakt, budgetdisciplin, lag och ordning och respekt för demokratiska institutioner fått stryka på foten under Trump.

Presidenten har angripit domstolar och myndigheter, flera av hans tidigare medarbetare har dömts för brott medan presidenten själv misstänks för brottslig verksamhet. Budgetunderskottet har skjutit i höjden under Trumps tid som president.

Är dessa traditionellt konservativa värderingar fortfarande relevanta inom republikanerna i dag?

Miller ger ett tudelat svar.

- Jag är oroad över presidentens återkommande angrepp på vissa av våra institutioner, till exempel posten, och över att han brutit mot konstitutionella normer.

- Han verkar inte omhulda alla de konservativa grundvärderingar, som är viktiga för mig.

Men, återigen, “se på motståndarsidan” säger Miller.

- Vi har två alternativ i detta val. Joe Biden står på fel sida om alla principer som är viktiga för mig. Han vill inte begränsa statsmakten eller försvara kulturella normer som är värda att kämpa för.

Presidentvalet i november handlar inte bara om USA:s framtid.

Resultat kan få en stor betydelse också för det republikanska partiets framtid.

Vad händer om Trump förlorar i november?

- Det finns en god chans att partiet återgår till sina rötter. Jag talar mycket med gräsrotsaktivister och de tror fortfarande på en fri marknad, en tyglad statsmakt och allt det där som jag växte upp med.

- Men jag bor förstås vid kusten, i New York, så mina åsikter kanske inte omfattas av hela landet.

Läs också