Hoppa till huvudinnehåll

UPM:s vd Jussi Pesonen vill se "renodlad industripolitik" i Finland - pappersfabriken i Jämsä får kanske fortsätta i alla fall

Jussi pesonen on upm:n toimitusjohtaja.
UPM:s vd Jussi Pesonen. Jussi pesonen on upm:n toimitusjohtaja. Bild: Markku Rantala / Yle UPM,verkställande direktör,Jussi Pesonen

Skogsbolaget UPM:s verkställande direktör Jussi Pesonen vill se tydligare satsningar på industripolitik i Finland. I ett öppet brev låter Pesonen också förstå att pappersfabriken i Kaipola i Jämsä kanske inte behöver stänga i alla fall.

UPM meddelade på onsdag att man planerar att stänga fabriken i Jämsä av lönsamhetsskäl. I sitt öppna brev, publicerat dagen därpå, skriver Pesonen att man nu överväger saken och att det slutgiltiga beslutet fattas då samarbetsförhandlingarna med personalen är avslutade.

Pesonen berömmer fabrikspersonalen och deras kunnande, och tillägger att pappersmaskinerna i Kaipola tekniskt är i gott skick.

Det stora problemet, enligt Pesonen, är de stigande avgifterna och det "övermäktiga" skattetrycket i Finland.

En förlust för hela Finland

I brevet sätter Pesonen sitt hopp till en mer "renodlad" industripolitik, som kan trygga lönsamheten för industrin i Finland på sikt.

Pesonen nämner skatten på diesel, som driver upp transportkostnaderna. Elskatten för pappersindustrin är enligt Pesonen fyra gånger högre i Finland än i Sverige. Pappersarbetarna i Finland har både högre lön och de jobbar färre dagar per år än pappersarbetarna i Tyskland, menar Pesonen.

Fabriken i Jämsä är den sista i Finland som tillverkar vanligt tidningspapper, som det råder allt svagare efterfrågan på.

Kaipolan paperitehtaan keskusportti.
UPM:s nedläggningshotade pappersfabrik i Jämsä. Kaipolan paperitehtaan keskusportti. Bild: Petri Aaltonen / Yle UPM,Kaipola paper mill,Jämsä,massa- och pappersindustri,pappersindustri,fabrik

Fabriken har ändå stor betydelse, både för sina anställda och för hela Jämsäregionen. Om fabriken läggs ner innebär det samtidigt en förlust för hela Finland, betonar Pesonen.

Inför den årliga budgetmanglingen i september har regeringen redan utlovat åtgärder för att stöda industrin genom coronakrisen.

Regeringen tänker bland annat sänka elskatten för industrin till EU:s miniminivå, men det nämner Jussi Pesonen inte i sitt brev.

Pappersförbundet: Häftigt utspel

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala är förbryllad över det som han kallar Pesonens "häftiga" utspel.

- Han har vissa poänger, det är bra med en debatt kring industripolitiken, men varför skrev han inte det här brevet redan i våras om syftet var att rädda jobb i Finland? frågar sig Vanhala.

Vanhala hoppas för egen del på en industripolitik som också företagen och arbetsgivarna håller fast vid. Pappersfabrikerna har sakta men säkert blivit färre i Finland under 2000-talet.

- Vi måste nå samförstånd och hitta en väg framåt, och vi borde få staten och regeringen med, säger Vanhala.

Läs också