Hoppa till huvudinnehåll

Finnsementti premieras för årets miljögärning i Pargas - nytt filter minskade på kalkdammet

Finnsementtis kalkfabrik vid stranden
Finnsementtis fabrik i Pargas. Finnsementtis kalkfabrik vid stranden Bild: Yle/Linus Hoffman Finnsementti,Pargas,fabrik,industri

Bolaget Finnsementti har premierats för årets miljögärning i Pargas. Priset delades ut på Skärgårdens miljömässa på fredagen.

Bolaget premieras för satsningen på ett nytt textilfilter, som Finnsementti tog i bruk i våras. Det här har lett till en märkbar minskning av utsläpp av kalkdamm i närheten av fabriken.

Det nya filtret skapar inte liknande problem som det gamla elektrofiltret, vilket har betytt att mängden kalkdamm har minskat i näromgivningen, meddelar Pargas stads miljöchef Carl-Sture Österman i ett pressmeddelande.

Det är Pargas stad, Skärgårdshavets Biosfärområde och Valonia som delar ut utmärkelsen till bolaget. Det här var den andra gången som priset delades ut. I fjol gavs priset till Pasi Paananen, som aktivt plockade skräp i Åbolands skärgård.

Utmärkelsen delas ut åt en instans, som har gjort ett märkbart arbete för att förbättra miljötillståndet i Pargas och Skärgårdshavet.