Hoppa till huvudinnehåll

Finska innebandyförbundet vill flytta hemma-VM – att inhibera vore en stor smäll: "Väldigt olycklig situation"

Finland jublar efter VM-guld i innebandy.
Finland knep VM-guld 2018 i Prag. Finland jublar efter VM-guld i innebandy. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i innebandy,innebandy

Finlands ska stå värd för herrarnas innebandy-VM i år. Mästerskapen ska enligt planen arrangeras i december i Helsingfors. Förutsättningarna att arrangera finns men finska innebandyförbundet anser att det vore bäst att flytta mästerskapet. Den begäran ska nu gå till Internationella innebandyförbundet IFF.

Redan i maj meddelade IFF att coronapandemin kan sätta käppar i hjulet för VM 2020 och att turneringens öde bestäms först i september.

Under torsdagens styrelsemöte kom finska innebandyförbundet fram till att det vore bäst att flytta fram hemma-VM med ett år ochbeslöt enhälligt att be internationella innebandyförbundet att göra det.

– Med tanke på säkerheten och på grund av begränsningarna på sammankomster skulle det vara bästa lösningen. Det är en väldigt olycklig situation, säger styrelsens ordförande Risto Kauppinen till Yle Urheilu på fredagen.

Går att arrangera vid behov

Enligt Kauppinen finns det ändå förutsättningar att arrangera VM i Helsingfors. Redan i maj diskuterades till exempel möjligheten att ha ett reducerat lagantal med i turneringen.

– Vi ser det inte som ett vettigt alternativ om vi inte får ta in 13 000 åskådare i hallen eller om det skulle spelas med ett reducerat antal lag.

Inhiberas turneringen helt vore det enligt Kauppinen ekonomiskt ett hårt slag för förbundet.

Det är i slutändan IFF som tar beslut i frågan. IFF har ett möte nästa gång nästa vecka.

Finland har senast arrangerat herr-VM år 2010. Senast gick det av stapeln i Tjeckien. Finland har tagit guld i de två senaste mästerskapen.