Hoppa till huvudinnehåll

Förvaltningsdomstolen: Bearbetningen av metallskrot i Lovisa hamn kan fortsätta

Flak för metallskrot.
Enligt grannarna tar företaget som bearbetar metallen i Lovisa hamn inte hänsyn till varken givna bullerriktvärden eller angivna bearbetningstider. Arkivbild. Flak för metallskrot. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,avstjälpningsplatser,ingå avfallsstation

Bearbetningen av metall i Lovisa hamn förorsakar inte men för hälsan och inte heller orimlig påfrestning för grannarna.

Den slutsatsen har Vasa förvaltningsdomstol kommit fram till.

Förvaltningsdomstolen konstaterar också i domslutet att inte heller miljöpåverkan är för hög.

Det här innebär att man kan fortsätta bearbeta metall i hamnen under vardagar, mellan klockan 7 och 22.

Dock vill förvaltningsdomstolen att Lovisa hamn klargör för Regionförvaltningsverket hur man ytterligare kan förhindra eller minska på bullret.

Bullret transporteras över vattnet

Det är en rad grannar till hamnen som upplevt hanteringen av metallskrot i Lovisa hamn som störande och därför anmält verksamheten till förvaltningsdomstolen.

Enligt grannarna tar företaget som bearbetar metallen i Lovisa hamn inte hänsyn till varken givna bullerriktvärden eller angivna bearbetningstider.

Grannarna anser att de mätstationer som finns på land ger missvisande värden för bullret, eftersom ljudet transporteras över havsytan och är synnerligen störande ännu på en halv kilometers avstånd.

Ljuden uppstår då man med hjälp av hydrauliska maskiner eller med skärbrännare klipper stora metallstycken i mindre delar.

En person håller upp sitt pekfinger och man ser att undersidan av fingret är svart.
Koldammet lägger sig på grannarnas bilar och trädgårdsmöbler. En person håller upp sitt pekfinger och man ser att undersidan av fingret är svart. Bild: Yle/Mira Bäck stenkol,Antracit,damm (materia),Stenkolsdamm från Lovisa hamn

Behandling av kol kan fortsätta

Vasa förvaltningsdomstol uppmanar i sitt domslut Lovisa hamn att skicka en redogörelse till Regionförvaltningsverket i Södra Finland om hur man kan sänka bullernivån.

Redogörelsen bör vara hos Regionförvaltningsverket senast den sista juni nästa år.

Regionförvaltningsverket har också rätt att vid behov precisera de bestämmelser som gäller bullret samt komplettera tillståndet.

Vasa förvaltningsdomstol upphäver inte heller tillstånden för behandling av kol i hamnen.

Grannar till Valkom hamn har under flera år också klagat på det koldamm som svärtar ner både bilar och utemöbler.