Hoppa till huvudinnehåll

Inför ordförandevalet i Centern: Annika Saarikko klar favorit inom partiets kärna, visar Yles enkät

Katri Kulmuni och Annika Saarikko
När Centerns kärna tillfrågas är Annika Saarikko favorit, men sittande ordföranden Katri Kulmuni får också ett förhållandevis stort stöd. Katri Kulmuni och Annika Saarikko Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Annika Saarikko,Katri Kulmuni,Centern i Finland,politik

Annika Saarikko är favorit inför ordförandevalet inom Centerns toppskikt. Det visar en enkät som Yle uutiset har sänt till medlemmar i partiets fullmäktige, partistyrelse och riksdagsgrupp. Det här ger en fingervisning om hur opinionen ligger inför ordförandevalet om en vecka.

Av dem som har svarat på enkäten säger nästan hälften, eller 47 procent, att de kommer att rösta på Annika Saarikko.

Katri Kulmuni stöds av en dryg tredjedel, eller 33 procent.

Petri Honkonen skulle få 10 procent av stödet och Ilkka Tiainen stöds av 1 procent.

10 procent av de tillfrågade kan inte säga hur de kommer att rösta.

Yle har skickat enkäten till 190 personer. Av dem har 109 svarat. På kongressen den 4-5 september kommer drygt 2 000 delegater rösta.

Fingervisning

Yle uutiset har talat med politikforskaren Pekka Perttula, som har varit partisekreterare i många år. Han säger att åsikterna inom fullmäktige, styrelsen och riksdagsgruppen ger ett "förhållandevis" bra sampel för hur stämningarna är på fältet.

- Man kan inte dra för modiga slutsatser av resultatet, men det berättar förhållandevis väl om stämningarna på fältet inför valet. Vi har inte en uppdelning i olika kandidater bland eliten och folket, säger Perttula.

De tillfrågade har fått lämna öppna motiveringar till sitt val. Bland dem som stöder Katri Kulmuni märker man av en viss solidaritet med sittande ordföranden.

"I partiet får vi inte gå till en slit och släng-kultur. Vi måste ge en chans till Kulmuni att visa sina förmågor åtminstone en hel period", säger en av dem som stöder Kulmuni.

En förväntan på Saarikko som en ny och stark kraft märks bland hennes anhängare.

"Saarikko behärskar politikens olika områden. Hon är öppen, positiv och samarbetskunnig som ledare. Hon är ärlig, modig och kan också erkänna fel, för att ändra riktning", skriver en av de tillfrågade.

Alla kandidater är under 40

36-åriga Annika Saarikko är vetenskaps- och kulturminister i regeringen Marin. Saarikko har varit vice ordförande för partiet i tio år, och var familje- och omsorgsminister i regeringen Sipilä.

32-åriga Katri Kulmuni är sittande ordförande för Centern sedan ett år tillbaka. Hon har varit näringsminister i regeringen Rinne och var finansminister i regeringen Rinne/Marin fram till början av juni.

Hon såg sig tvungen att avgå som minister, efter att det kom fram att hennes pr-utbildning på 50 000 euro, hos en kommunikationsbyrå, hade betalats av Finansministeriet.

Petri Honkonen är 33 år och riksdagsledamot sedan fem år tillbaka. Han är vice ordförande för Centern sedan september i fjol. Han har en bakgrund inom Centerns studentförbund.

38-årige Ilkka Tiainen är den enda av kandidaterna som inte sitter i riksdagen. Han har tidigare varit aktiv inom Centerns ungdomsförbund och har artistnamnet Ike Novikoff.

Han har grundat nät-tv-kanalen Posi TV, som fokuserar på positiva nyheter och berättelser.

Artikeln baserar sig på Ylen kysely: Lähes puolet keskustavaikuttajista antaa tukensa Annika Saarikolle puheenjohtajakisassa skriven av Hannu Tikkala och Jyrki Hara. Artikeln har översatts och bearbetats till svenska av Ingemo Lindroos.