Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Sanningen får stryka på foten när republikanerna och Trump hotar med socialism, våld och kaos ifall Trump inte återväljs

Donalnd Trump mellan en massa amerikanska flaggor.
"Trump har alltid haft ett sinne för koreografi och den yttre inramning var imponerande, rentav respektingivande", skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa i sin analys från Trumps tal inför partikonventet i natt finsk tid. Donalnd Trump mellan en massa amerikanska flaggor. Bild: Yle, AFP/Lehtikuva Donald Trump

Republikanernas partikonvent avslutades på samma sätt som det startade i måndags: med fokus på presidenten och presidentkandidaten Donald Trump.

I sitt maratonlånga acceptanstal tidigt på fredag finsk tid, fokuserade Trump på att räkna upp en lång rad prestationer från sin administrations första fyra år vid makten.

Meritlistan ackompanjerades med väntade påhopp mot presidentvalsrivalen och demokraten Joe Biden.

Trump har under sin presidentperiod visat att han gärna kompromissar med sanningen för att främja sina politiska intressen. Acceptanstalet var inget undantag

Trump har alltid haft ett sinne för koreografi och den yttre inramning var imponerande, rentav respektingivande.

Omgiven av amerikanska flaggor och framför en tätt packad publik på Vita husets södra gräsmatta levererade presidenten sitt förmodligen viktigaste tal i kampanjen.

Talet avslutades med ett mäktigt fyrverkeri ovanför Washingtonmonumentet.

Ändå lämnade uppvisningen ett splittrat intryck.

Delvis för att den yttre inramningen utgjorde en så krass kontrast till den verklighet som många amerikaner upplever i just nu.

Medan över 180 000 amerikaner dött och tiotals miljoner amerikaner fått se sina liv vändas upp och ner på grund av coronapandemin, ägnade Trump temat endast några korta minuter av sitt tal, medan han orerade inför en tätt packad publik som i stort sett nonchalerade munskydd.

Det i sig kan ännu avfärdas som en bisak, men också själva talet saknade till stora delar en förankring till verkligheten.

Trump har under sin presidentperiod visat att han gärna kompromissar med sanningen för att främja sina politiska intressen. Acceptanstalet var inget undantag.

Medan det här skrivs har faktagranskare på amerikanska mediesajter redan identifierat otaliga överdrifter och falska påståenden i Trumps tal.

Tidningen The New York Times hör till dem som listar faktafel liksom tevekanalen CNN, som bland annat på Twitter har delat klipp från sina sändningar där man går igenom minst 20 faktafel från Trumps tal.

Hoppa över Twitterpostning

Två huvudlinjer för politiska angrepp

Eftersom sanningshalten redan länge haft en sekundär roll i Trumps politiska retorik är det kanske mer intressant att försöka se vad hans tal avslöjade om vilken kampanjstrategi republikanerna tänker köra med under de sista månaderna fram till valet.

Åtminstone två huvudlinjer för politiska angrepp kunde urskiljas under konventet.

Dels försökte man utmåla Joe Biden som en socialist, eller åtminstone en “trojansk häst”, som styrs av det demokratiska partiets vänsterradikala krafter som senatorn Bernie Sanders eller kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez.

Det är tveksamt om hotbilden fungerar, eftersom Biden alltid stått i den politiska mitten av sitt parti, och uttryckligen låtit bli att omfamna de mest radikala idéerna inom demokraternas vänsterfalang.

Trump och republikanerna har också energiskt tagit polisen i försvar i efterdyningarna av de oroligheter och demonstrationer som blossat upp då ännu en afroamerikansk man, Jacob Blake, nyligen besköts av en vit polis i staden Kenosha i Wisconsin.

Det är svårt att avgöra hur dylik skrämselpolitik går hem hos en djupt splittrad väljarkår

Talare efter talare under fyra dagars tid fördömde våldet och vandaliseringen av egendom som följt på vissa av demonstrationerna.

Budskapet var tydligt. Joe Biden och demokratiska ledare i städer runtom i landet saknar politisk vilja att sätta stopp för våldet och vill skära ned i polisens resurser, medan Trump alltid kommer att värna om lag och ordning.

- Den hårda sanningen är att ni inte kommer inte att vara trygga i Joe Bidens USA, sa vicepresidenten Mike Pence i sitt tal.

Det är svårt att avgöra hur dylik skrämselpolitik går hem hos en djupt splittrad väljarkår.

Ett slagkraftigt budskap om lag och ordning har fungerat förr för republikanerna, bland annat hjälpte det Richard Nixon till seger år 1968 och George Bush den äldre år 1988.

Men varken Bush eller Nixon gjorde nämnda kampanjer i egenskap av sittande president.

Men 1968 och 1988 är inte 2020. Det är i Donald Trumps, och inte i Joe Bidens USA, som demonstrationer, våldsamheter och polisövervåldet blossat upp på ett sätt som fått många att dra paralleller till 1960-talets oroligheter.

Få osäkra väljare

Det finns skäl att tro att partikonventen i årets presidentvalsrörelse kanske inte har en så stor betydelse som under tidigare kampanjer.

Mätningar visar att endast en liten del, kring 4-5 procent av väljarna, ännu är osäkra på hur de ska rösta i årets val.

Den gruppen har att välja mellan två väldigt olika visioner för USA:s framtid.

Läs också