Hoppa till huvudinnehåll

Konsten att börja ett nytt liv - filmpremiär för flyktingars öde med vyer från Raseborg

Asta Sveholm.
Asta Sveholm spelar Anni i filmen Syksyn jälkeen saapuu kevät. Asta Sveholm. Bild: Tarasow films Raseborg,Västnyland,asta sveholm

En film med vyer från Raseborg har premiär i dag. I filmen Syksyn jälkeen saapuu kevät kan västnylänningar kolla bekanta ansikten bland statisterna.

Bio Pallas bjöd på förhandsvisning av filmen Syksyn jälkeen saapuu kevät (Efter hösten blir det vår) med regissören och manusförfattaren Annika Grof och producenten och filmklipparen Joon Tervakari på plats.

Syksyn jälkeen saapuu kevät

  • Premiär 28 augusti
  • Regissör och manusförfattare: Annika Grof
  • Producent: Joon Tervakari
  • I rollerna: Asta Sveholm, Turkka Mastomäki, Verneri Lilja, Sari Havas, Timo Lavikainen, Hanna Lekander, Antti Raivio, Wanda Dubiel och Antti Virmavirta
  • Filmen är inspelad i Raseborg

Filmen handlar om hur en karelsk familj flyr undan kriget på 1940-talet. De bosätter sig i Lapinlax.

Annika Grof vill med sin film berätta hur det kan vara att ryckas upp med rötterna och vara tvungen att börja om från början på en ny plats.

Hon vill påminna finländarna om hur vi har agerat i samband med karelska flyktingar.

- Det sägs ju att vi tog emot dem med öppna armar och hjälpte dem till ett nytt liv, men det är inte hela sanningen.

Sari Havas.
Evakuering pågår med Annis mamma i spetsen som spelas av Sari Havas. Sari Havas. Bild: Tarasow films Raseborg,Västnyland,sari havas

Annika Grof ville ursprungligen göra en dokumentär om en flyktingfamilj då det kom många flyktingar till Finland 2015.

Det gick inte att göra en dokumentär på grund av säkerhetsskäl, men Annika Grof fortsatte att tänka på sin idé.

- Jag har ju min egen släkts historier i huvudet, och jag blandade ihop dem med min ursprungliga idé så att jag fick en fungerande historia.

Turkka Mastomäki.
Tuukka Mastomäki spelar den lokala mannen som inleder en kärleksaffär med Anni. Turkka Mastomäki. Bild: Tarasow films Raseborg,Västnyland,turkka mastomäki

I filmen Syksyn jälkeen saapuu kevät får vi följa med evakueringen och hur det är att bosätta sig på en ny plats via huvudpersonen Anni, spelad av Asta Sveholm.

Det är hårt arbete, spott och spe från lokalbefolkningen, dans på logen, kärlek och död i Lapinlax.

Och den ständiga tanken: tänk om vi aldrig vänjer oss vid att bo här?

Vi får höra skådespelarna prata livvi i filmen. Det är en av det karelska språkets huvuddialekter.

Joon Tervakari och Annika Grof.
Producenten Joon Tervakari och regissören Annika Grof på Bio Pallas i Karis. Joon Tervakari och Annika Grof. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,annika grof

Efter filmen tog Annika Grof och Joon Tervakari emot hälsningar från statister, grannar och andra som hjälpt till med filmen.

Bland andra Pojobon Laura Meretniemi tyckte det var en härlig film, vilket gjorde Grof och Tervakari väldigt glada.

Unge Valtteri Meretniemi pratar med regissören Annika Grof. Laura Meretniemi och Joon Tervakari lyssnar.
Valtteri Meretniemi tittade på filmen tillsammans med Laura Meretniemi. Valtteri undrar hur man ska tolka filmens slut och regissören Annika Grof förklarar hur hon tänkte sig slutet. Producenten Joon Tervakari med munskydd. Unge Valtteri Meretniemi pratar med regissören Annika Grof. Laura Meretniemi och Joon Tervakari lyssnar. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Raseborg,Västnyland,laura meretniemi

Annika Grof fick också en blomsterbukett av sina grannar.

Hon är bosatt i Billnäs och bland andra grannarna Raija och Hannu Jääskeläinen och Arja och Kari Rauhala ville gratulera med blommor.

Raija och Hannu Jääskeläinen samt Arja och Kari Rauhala pratar med Annika Grof och Joon Tervakari.
Grannar pratar med grannar. Kari Rauhala, Hannu Jääskeläinen, Arja Rauhala och Raija Jääskeläinen gratulerar Annika Grof och och Joon Tervakari efter filmen. Raija och Hannu Jääskeläinen samt Arja och Kari Rauhala pratar med Annika Grof och Joon Tervakari. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Raseborg,Västnyland,kari rauhala

Det känns bra att filmen är klar efter fyra år, säger Annika Grof.

Hon började skriva manus 2016 och filmen spelades in i Raseborg 2017. Det tog så här länge innan den kan visas på bio eftersom finansieringen kommer från många håll, vilket gör att arbetet ibland gått långsamt.

Den var färdig redan i början av året och det skulle ha varit premiär i maj, men det sköts upp på grund av coronapandemin.

Joon Tervakari säger att det kommer att ta en stund innan han inser att allt är klart.

- Men det är en lättnad att barnet fått vingar och ger sig ut i världen.

I dag (28.8) är det äntligen premiär för filmen efter att ha förhandsvisats på flera orter, bland annat på Bio Pallas i Karis.

Plansch över en film som ska visas i bio Pallas i Karis.
Dags för premiär efter fyra år. Plansch över en film som ska visas i bio Pallas i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,syksyn jälkeen saapuu kevät

Grof och Tervakari hoppas att de kan filma i Raseborg på nytt. Grof förstår inte alls varför man inom filmbranschen inte utnyttjar den potential som finns i Raseborg.

- Jag har ett filmprojekt på gång som ännu bara finns som post it-lappar på väggen, men jag hoppas att kunna filma i Raseborg om jag får finansieringen i skick.

Artikeln ändrades 28.8 klockan 12.37 där vi tog bort några citat som avslöjade hur filmen slutade.

Läs också