Hoppa till huvudinnehåll

President Trump i sitt acceptanstal: ''Jag har gjort mer för det afroamerikanska samhället i USA än någon annan president sedan Abraham Lincoln''

Inför hurrande republikaner tog USA:s sittande president Donald Trump officiellt emot nomineringen som republikanernas presidentkandidat. Fyra år till, fyra år till, skanderade folkmassan.

– Jag står framför er i dag, ärad av ert stöd och stolt över de extraordinära framsteg vi gjort tillsammans under fyra fantastiska år, sa Trump efter att han följts fram till podiet av Melania Trump.

President Trump inledde sitt linjetal med att tacka sin fru Melania Trump, sin vicepresident Mike Pence och hans fru Karen Pence.

– Under den nya mandatperioden kommer vi fortsätta bygga världens största ekonomi. Vi skyddar Amerika från alla faror, och strävar efter att nå nya höjder.

– Det här är det viktigaste talet i amerikansk historia, sa Trump. Det här valet avgör ifall den amerikanska drömmen överlever, eller ifall den drunknar i den socialistiska agendan.

Trump övergick sedan till att kommentera orkanen Laura, som orsakat stor förödelse i delstater som Louisiana och Texas.

– Våra tankar är med de underbara människor som drabbats av orkanen Laura. Vi arbetar tätt med myndigheterna i Texas, Louisiana, Arkansas, Mississippi, sa Trump.

Vidare hyllade Trump myndigheterna stort för deras insatser inför orkanen, och sa att han kommer besöka regionen under helgen.

Plakat där det står "Trump Pence". Vita huset och USA:s flaggor i bakgrunden.
Plakat där det står "Trump Pence". Vita huset och USA:s flaggor i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Vita huset,Donald Trump,Mike Pence

''Kina bör hållas ansvarig''

Ett annat stort tema i Trumps tal var coronapandemin. Trump tackade all sjukvårdspersonal med stående ovationer.

– Vi är tacksamma att flera av våra fantastiska sjukskötare och förstavårdare är här i kväll. Var vänliga och res er för att ta emot vårt tack och våra hyllningar.

Trump sa också att han tyvärr mist både vänner och andra nära och kära i den förskräckliga sjukdomen, som han såg till att anklaga Kina för att medvetet ha låtit sprida i hela världen.

Han stod ändå fast vid att USA hanterat coronaviruset mycket bra, bättre än de flesta.

– Jag kommer hålla Kina ansvarig för den katastrof de orsakat. De kunde ha stoppat den, men de lät den spridas över hela världen.

Världens bästa testsystem: ''Vi tror på vetenskap''

Trump sa också att USA har prioriterat att skydda de äldre, och att alla fått den hjälp de behövt.

– Vi har världens bästa testsystem, USA har testat fler än vad Europas länder testat tillsammans. USA har testar 40 miljoner fler än Indien, som testat näst mest.

Enligt Trump kommer USA ha ett vaccin innan årsskiftet eller redan tidigare.

– Ingen trodde på att det kunde gå så snabbt, vi producerar dem i förhand så att hundratals miljoner doser ska vara tillgängliga snabbt.

– Vi vill rädda så många liv som möjligt. Vi tror på forskning, vetenskap och data, sa Trump.

Han såg också till att rikta en känga åt sin konkurrent Joe Bidens håll vad beträffar hanteringen av coronapandemin.

Donald Trump talar i mikrofon och håller upp pekfingret.
Donald Trump talar i mikrofon och håller upp pekfingret. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

– Ifall vi lyssnat på Joe hade hundratusentals fler amerikaner dött. Kostnaden för Bidens nedstängning skulle mätas i ökat antal drogöverdoser, depression, alkoholberoende, självmord, hjärtattacker, ekonomisk förödelse, förlorade jobb och mycket mer. Joe Bidens plan är ingen lösning, utan han låter snarare viruset vinna över oss.

Ett centralt tema under Trumps linjetal var rasism. Enligt presidenten har han själv gjort mer för det afroamerikanska samhället än någon annan president sedan Abraham Lincoln.

Han kommenterade också demonstrationerna i Kenosha genom att återigen påminna om vikten av lag och ordning, och fördömde ''upploppen, plundrandet, mordbränderna och våldet i demokratstyrda städer''.

Senare i talet sa Trump att han ska se till att sätta in fler poliser och höja straffen i stater som drabbats av våldsamma protester likt de som pågått i Kenosha.

Inga brutna löften, enligt Trump

Ett återkommande tema i Trumps tal var alla löften han hållit; att se till att amerikanerna har jobb att gå till, och att hålla alla illegala immigranter utanför landets gränser.

Trump hävdade att han sett till att bygga 300 miles (ca 480 km) av mur, något som CNN:s faktacheck inte håller med om. Av de totalt 275 milen mur som rests vid gränsen till Mexiko har endast fem rests på ställen där det inte funnits mur tidigare.

Trots att stora delar av muren rekonstruerats och gjorts större under president Trump har han inte rest 300 miles mur på ställen där inte det funnits någon tidigare.

Ett av de viktigaste löftena var att se till att amerikanerna har jobb, och att de inte går till kineserna - som de skulle ifall Biden fick välja, enligt Trump.

Enligt Trump har nio miljoner fler jobb uppkommit under de senaste tre månaderna, något Trump kallar rekordartat, vilket enligt CNN inte är korrekt eftersom USA också gick miste om 22,2 miljoner jobb i mars och april.

Läs också