Hoppa till huvudinnehåll

Självmål i förlängningen fällde FC Inter, Ilves förlorade efter maratonlång straffläggning – inga finländska lag vidare i Europa League-kvalet

Timo Furuholm i närkamp mot Honved.
Timo Furuholm i närkamp mot Honved. Timo Furuholm i närkamp mot Honved. Bild: Tibor Illyes / EPA-EFE / All Over Press FC Inter Åbo,Timo Furuholm

Tre finska lag deltog i Europa League-kvalet på torsdagskvällen, men inget av dem avancerade. Närmast var Åbolaget FC Inter och Tammerforsklubben Ilves – som båda tvingade sina matcher till förlängning.

Nej, det var inte finländarnas dag i Europa League-kvalet på torsdagskvällen.

FC Honka ställdes mot danska Århus på bortaplan, men det gick snett direkt för Esbolaget. Efter den första halvleken stod det redan 3–1 på tavlan och trots att Lucas Kaufmann reducerade med 25 minuter kvar att spela kom Honka aldrig nära att utmana danskarna.

Slutresultatet skrevs istället 5–2 efter två sena mål av värdarna.

– Vi var helt för nervösa och fick inte igång vårt eget spel alls. Vi visste också att motståndaren är farlig i fasta lägen, och det var ju där de satte in bollarna, konstaterar chefstränaren Vesa Vasara på klubbens hemsida efteråt.

Klart bättre för Inter och Ilves

FC Inter har hört till säsongens absoluta uppstickare i den inhemska fotbollsligan och Åbolaget var piggt också i Europa League-kvalet. Dusten mot ungerska Honved var jämn – och de sista minuterna blev nerviga.

Matchen stod nämligen 0–0 ännu i den 90:e matchminuten, då värdarna tog ledningen och greppade tag om avancemanget. Inter kvitterade ändå bara en minut senare i form av Liliu, som hoppat in för Benjamin Källman bara två minuter tidigare.

I förlängningen räckte det med ett självmål för att säkra segern för Honved. Juuso Hämäläinen skulle glidtackla bort bollen av en ensam anfallare – men styrde in den rakt ner i det nedre hörnet förbi Henrik Moisander.

– Jag är besviken på resultatet, men stolt över spelarna. Vi lyckades spela så som vi ville, höll motståndaren borta från de farligaste lägena. Men misslyckades i offensiven, säger chefstränaren José Riveiro på klubbens hemsida.

Ilves lyckades däremot gå upp i ledning två gånger borta mot irländska Shamrock Rovers. Men det räckte inte.

Hemmalaget kvitterade lika många gånger och också där gick matchen till förlängning. Men inte ens en extra halv timme räckte för att avgöra mötet och istället gick matchen till straffar.

Straffläggningen blev lång och dramatisk. Det var först i den 13:e (!) omgången som Eemeli Raittinen misslyckades och Shamrock tog vara på läget.

Jesus, Mary and Joseph, utbrister en tårögd funktionär, skrev Tammerforsklubben på Twitter.