Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin träffade chockade pappersarbetare i Jämsä: "Vi tänker inte lämna er ensamma"

Statsminister Sanna Marin (SDP) talar i mediernas mikrofoner ute.
Statsminister Sanna Marin (SDP) beskrev situationen som mycket svår då hon träffade pressen i Jämsä. Statsminister Sanna Marin (SDP) talar i mediernas mikrofoner ute. Bild: Simo Pitkänen / Yle Sanna Marin,Tuula Haatainen,Jämsä,Kaipola paper mill

Regeringen utlovar särskilda stödåtgärder för att hjälpa dem som riskerar att förlora jobbet vid UPM:s nedläggningshotade pappersfabrik i Kaipola i Jämsä.

Statsminister Sanna Marin (SDP) besökte fabriken tillsammans med arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) på fredag eftermiddag.

– Den här situationen är mycket svår, både för fabrikens anställda och för hela Jämsäregionen. Vi tänker inte lämna er ensamma i den här krisen och vi hoppas förstås att UPM också ska ta sitt samhällsansvar, sa Marin.

Marin sa att hon träffat flera chockade arbetare under sitt besök vid fabriken. Många anställda är dessutom permitterade och Marin hoppas att de skulle få återvända till jobbet och sina kolleger.

– Det är det minsta som UPM kan göra för sina anställda, sa hon.

Stadsdirektören tacksam

Kaipola pappersfabrik är den sista i Finland som tillverkar vanligt tidningspapper. Efterfrågan på tidningspapper har minskat kraftigt sedan början av 2000-talet, då dagstidningarna har övergått till digitalt format på nätet.

UPM har också en pappersfabrik i grannkommunen Jämsänkoski, där man tillverkar tidskriftspapper och specialpapper för bland annat dekaler och etiketter. UPM har visserligen investerat för att öka produktionen vid fabriken de senaste åren, men fabrikens framtid har trots det betecknats som oviss.

Sanna Marin Jämsässä
Statsminister Sanna Marin (SDP), Jämsäs stadsdirektör Hanna Helaste och arbetsminister Tuula Haatainen (SDP). Sanna Marin Jämsässä Bild: Simo Pitkänen Sanna Marin,Jämsä

Fabrikerna har sammanlagt närmare 900 anställda. Ministrarna träffade huvudförtroendemännen för bägge fabriker på fredag.

– Det här är en massiv chock för regionen, konstaterade Tuula Haatainen.

TE-centralen och NTM-centralen är redan igång med att kartlägga nya arbetstillfällen och utreda möjligheterna till fortbildning för dem som mister jobbet.

– Vi är tacksamma för det stöd som regeringen har visat oss, sa Jämsäs stadsdirektör Hanna Helaste.

Ingen förvarning

UPM:s vd Jussi Pesonen skrev i ett öppet brev på torsdagen att han skulle vilja se tydligare satsningar på industripolitik i Finland. Pesonen beklagade sig över stigande avgifter och skatter som drar ner på industrins konkurrenskraft.

Marin försäkrade att regeringen inte har glömt bort industripolitiken.

– Vi har redan styrt mer pengar till väg- och järnvägsbyggen och vi tänker sänka elskatten för industrin till EU:s miniminivå, påpekade hon.

Ville Skinnari hoppas att UPM vill vara med och utveckla fabriksområdet i Kaipola också i fortsättningen. Han intygade också att regeringen inte hade fått någon förvarning om att fabriken eventuellt ska läggas ner.

– Beskedet från UPM kom som en överraskning för oss, sa Skinnari.

Läs också