Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare Biskop Björn Vikström: “Folk blev upprörda över att jag inte kunde ge svar på vad som händer efter döden”

Biskopen för Borgå stift Björn Vikström
Björn Vikström arbetar som professor i systematisk teologi vid Åbo Akademi. Biskopen för Borgå stift Björn Vikström Bild: Ev.lut. kyrkan/ Borgå stift Björn Vikström

Vilket fotbollslag hejar Björn Vikström på? Vilken tatuering skulle han ta om han tvingades göra en? Har han syndat? Vilken hushållssyssla gillar han minst? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till tidigare biskop Björn Vikström.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är tidigare biskop Björn Vikström.

Björn Vikström är född och uppvuxen i Borgå, där han även fungerade som biskop 2009-2019. Han var den första biskopen i Borgå stift som avgick av annan orsak än pensionering. Han tog sig an nya utmaningar vid Åbo Akademi där han arbetar som professor i systematisk teologi.

Björn har i denna serie fått frågor av artisten Sebastian Lindgren, skådespelaren Johan Fagerudd, komikern Ted Forsström, ishockeyspelaren Erik Riska, stand up-komikern Josefin Sonck, gitarristen Joona Björkroth, artisten Jennie Storbacka, skådespelaren Siri Fagerudd, radioprataren Hannah Norrena och spjutkastaren Mikaela Ingberg.

porträttbild av kvinna mot tegelvägg
Josefin Sonck blev årets nykomling på svenska stand up-galan 2017. porträttbild av kvinna mot tegelvägg Bild: Ulrika Campell stå-upp-komiker,humor,kvinnor,kvinnliga skådespelare,Ekenäs,sommar stand up 2018

Josefin Soncks fråga: Vad tror du att händer efter döden?

– Det vet jag inte! När jag var biskop blev folk ibland upprörda över att jag sade så, men det här är för mig en ärlighetsfråga. Jag tror att det finns något gott som väntar oss om vi lägger vårt liv i Guds händer. Vad det betyder i detalj så vet jag definitivt inte. Det finns en förväntan att en präst eller biskop ska ha ett svar på denna fråga, men det har jag inte.

Mikaela Ingberg, OS 2008.
Tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg arbetar för tillfället som verksamhetsledare vid Vasaregionens Idrottsakademi. Mikaela Ingberg, OS 2008. Bild: All Over Press Mikaela Ingberg

Mikaela Ingbergs fråga: Vilket är ditt favoritlag i fotboll och varför?

– Jag har alltid hejat på Wolverhampton i England. Är lite osäker på varför, men jag tror det var deras vargsymbol och den orangea färgen på spelskjortorna. När jag blev vald till biskop sade en kompis till mig att han nu förstår varför jag blev vald. En biskop ska bry sig om de som ingen annan bryr sig om. Han refererade givetvis till Wolverhampton som låg dåligt till i seriesystemet i England.

Siri Fagerudd
Siri Fagerudd spelade huvudrollen i den finlandssvenska serien Vakuum. Siri Fagerudd Bild: Anna Ukkonen Siri Fagerudd

Siri Fagerudds fråga: Om du skulle tvingas ta en tatuering, vad skulle det vara och var skulle du tatuera dig?

– Ja det var en svår fråga. I vår familj är vi väl så typiskt finlandssvenska att vi alla gillar Mumin. Två av mina barn har även Mumintatueringar. Det skulle säkert bli en karaktär därifrån, varför inte Snusmumriken. Tatueringen skulle hamna på skulderbladet, där ingen ser den.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Björn om de synder han gjort, vilken eurovisionslåt han gillar mest och om han brukar smygäta.