Hoppa till huvudinnehåll

Både inhemska och utländska medier under lupp i Belarus - ackrediteringar hävs för utländska journalister

Kolleger och anhöriga till gripna journalister samlas för att protestera framför en myndighetsbyggnad i Minsk 27.8.2020
Kolleger och anhöriga till gripna journalister samlas för att protestera framför en myndighetsbyggnad i Minsk 27.8.2020 Kolleger och anhöriga till gripna journalister samlas för att protestera framför en myndighetsbyggnad i Minsk 27.8.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Belarus,journalister,Minsk

Utrikesministeriet i Belarus har hävt pressackrediteringen för flera utländska journalister och nyhetsorganisationer.

Det är oklart hur många journalister som har påverkats av beslutet att häva ackrediteringar, men nyhetsbyråerna AFP och Reuters, det brittiska rundradiobolaget BBC och den amerikanska radiokanalen Radio Liberty har meddelat att flera av deras journalister blivit av med ackrediteringar som de har haft i många år.

Det belarusiska journalistförbundet säger att också många belarusiska journalister som arbetar för olika medier har blivit fråntagna sina ackrediteringar.

Det tyska tv-biolaget ARD uppger att två av dess journalister blivit utvisade till Ryssland.

Beslutet fattades på inrådan av landets antirerrorenhet

Den belarusiska regeringens talesman Anatolij Glaz säger att beslutet fattades på inrådan av landets antiterrorenhet.

Åtgärden ses som ett uppenbart försök att förhindra utländska medier och journalister från att rapportera om protesterna mot president Aleksandr Lukasjenko.

Nya massprotester planeras i morgon över hela Belarus. Demonstranterna kräver rättvisa val och utredningar kring valfusket och polisens våldsamma metoder. De kräver också att president Lukasjenko avgår.

Demonstrationerna i Belarus har lett till att polisen har ingripit med våldsamma metoder - något som både människorättsgrupper och en rad internationella ledare har fördömt.

Journalister grips och utvisas

Situationen för journalister är svår i Belarus. Både belarusiska journalister och utländska journalister förhindras i sitt arbete, och flera journalister har gripits och utvisats under den senaste veckan.

I torsdags blev ett tjugotal utsända journalister från Västeuropa - bland dem Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen - gripna av polis i Minsk, rapporterar Dagens Nyheter (bakom betalvägg).
 
Många belarusier som arbetar inom medier har hoppat av eller fått sparken.

En del medier har förhindrats ge ut sina produkter på grund av så kallade tekniska problem.  

Utrikesminister Pekka Haavisto: En dålig nyhet

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) konstaterar att beskedet om indragna ackrediteringar är en dålig nyhet och att utvecklingen i Belarus nu går i fel riktning.

- Transparens och en korrekt beskrivning av händelser ligger i allas intresse, säger Haavisto till STT.

Haavisto besökte i dag Litauen där han träffade bland annat den belarusiska oppositionsledaren och presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja.

Svetlana Tichanovskaja i närbild i samband med hennes första presskonferens i Vilnius efter flykten från Belarus.
Svetlana Tichanovskaja Svetlana Tichanovskaja i närbild i samband med hennes första presskonferens i Vilnius efter flykten från Belarus. Bild: imago images/Scanpix Svetlana Tichanovskaja,Belarus,Vilnius,Litauen,frihetskämpar,politisk opposition

Oppositionens Svetlana Tichanovskaja: Igen ett tecken på att regeringen är moraliskt bankrutt

Oppositionens ledare Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i grannlandet Litauen, säger att det är extremt oroväckande att ackrediteringar hävts.

- Om detta är sant är det ytterligare ett tecken på att den här regimen är moraliskt bankrutt, och att skrämseltaktik och hotelser är den enda metod den försöker använda sig av för att klänga sig fast vid makten, säger hon i ett uttalande.

Hon säger också att den här taktiken inte fungerar.

- Belarusierna är inte längre rädda. Vi kommer att segra. Det är alltid mörkast före gryningen.

En belarusisk man visar sitt stöd för oppositionen och visar segertecknet 27.8.2020
En belarusisk man visar sitt stöd för oppositionen och visar segertecknet 27.8.2020 En belarusisk man visar sitt stöd för oppositionen och visar segertecknet 27.8.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Belarus,demonstrationer

EU förbereder sanktioner mot Belarus

Resultatet i presidentvalet den 9 augusti har avvisats av EU, och för närvarande förbereder EU sanktioner mot de personer som stått bakom valfusk och våldsamheter. EU uppmanar också president Lukasjenko att inleda en dialog med oppositionen.

Lukasjenko har för sin del vägrat gå med på några eftergifter och har meddelat att det hela handlar om en västerländsk komplott i ett försök att avsätta honom.  

Källor: AFP, BBC, STT