Hoppa till huvudinnehåll

Mäktig kvalinsats av Hamilton som besegrade Bottas med en halv sekund – finländaren räknar med tuff kamp i loppet: ”Jag måste attackera”

Bottas och Hamilton gratulerar varandra.
Bottas och Hamilton gratulerar varandra. Bild: Alejandro Garcia / Pool Formel 1,Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Sista gången som stallen får använda en specifik kvalinställning, då passade Mercedes och framför allt Lewis Hamilton på att sopa banan med konkurrenterna. Valtteri Bottas såg till att det blev dubbelt Mercedes i första led, men marginalen ner till Max Verstappen var bara en dryg hundradel.

Väderprognoserna har utlovat regn under helgen i Belgien, och mörka moln drog också in över Spa-Francorchamps i dag. Regnet höll sig ändå borta tillräckligt länge så att hela kvalet kunde genomföras på en torr bana.

Den här helgen är det också sista gången som en specifik kvalinställning får användas på motorerna. Den möjligheten försvinner till nästa race på Monza eftersom internationella bilsportförbundet Fia vill försöka jämna ut fältet.

Då passade Mercedes på att visa sin överlägsenhet. För sjunde gången på lika många kval knep stallet pole position. I dag var det Lewis Hamilton som var starkast och han slog Valtteri Bottas med en halv sekund.

– Det var ett bra kval och vi förbättrade hela tiden. Jag var förkrossad då jag hörde om Chadwick Bosemans död i morse så det var utmanande att hitta fokus igen.

– Jag ville ha fri luft i det sista försöket och inte behöva tänka på de andra på banan. Det fungerade perfekt, sa Hamilton efter kvalet.

Trots den stora marginalen gjorde Bottas ändå karriärens bästa kval i Belgien med sin andra plats.

– Varvet kändes faktiskt ganska bra så jag vet inte riktigt var avståndet till Lewis uppstod. Andraplatsen stör mig inte eftersom jag vet att det är en bra startposition här. Det blir en intressant kamp.

– Jag måste attackera om jag vill hålla liv i titelförhoppningen och inget är över. Det finns en möjlighet på första varvet, säger Bottas.

Räikkönen missade Q2

Ferrari har vunnit de två senaste åren i Belgien men absolut inget talar för att det blir en tredje seger i svit. Helgen har varit katastrofal för Charles Leclerc och Sebastian Vettel som har tappat tid framför allt i den andra, väldigt tekniska, sektorn.

Frågan i dag var om man över huvud taget skulle skulle ta sig vidare från Q1. Det lyckades ändå både Leclerc och Vettel med, om än med liten marginal. Det roliga tog sedan slut i Q2 med en 13:e plats för Leclerc och 14:e för Vettel.

– Det fanns inte något mer jag kunde göra, sa Leclerc i stallets radio efter Q2.

Kimi Räikkönen har haft stora framgångar i Belgien under sin långa karriär, men i årets lopp får han kämpa ordentligt för att ta poäng. Räikkönen blev 16:e i kvalet och missade Q2 med en knapp tiondel.

Resultat, Belgien kval:

1. Lewis Hamilton, Mercedes 1.41,252
2. Valtteri Bottas, Mercedes +0,511
3. Max Verstappen, Red Bull +0,526
4. Daniel Ricciardo, Renault +0,809
5. Alexander Albon, Red Bull +1,012
6. Esteban Ocon, Renault +1,144
7. Carlos Sainz, McLaren +1,186
8. Sergio Perez, Racing Point +1,280
9. Lance Stroll, Racing Point +1.351
10. Lando Norris, McLaren +1,405
11. Daniil Kvjat, Alpha Tauri
12. Pierre Gasly, Alpha Tauri
13. Charles Leclerc, Ferrari
14. Sebastian Vettel, Ferrari
15. Geroge Russell, Williams
16. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
17. Romain Grosjean, Haas
18. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo
19. Nicolas Latifi, Williams
20. Kevin Magnussen, Haas

Läs också