Hoppa till huvudinnehåll

Maria Sid: "Folk längtar efter oss, själen behöver matas" – Kulturhuset Stadsteatern nyöppnar i en minst sagt utmanande tid

Maria Sid bland de tomma raderna av stolar framför Klarascenen.
Maria Sid tog över som teaterchef på Nordens största teaterkomplex mitt under renoveringen. Maria Sid bland de tomma raderna av stolar framför Klarascenen. Bild: Daniel Ivarsson Kulturhuset Stadsteatern,Maria Sid

50 eller 500, hur många ska få gå på teater och hockey i Sverige i höst? Både kulturbranschen och idrottsvärlden väntar på klara och tydliga besked.

I ett och ett halvt år har Kulturhuset Stadsteatern varit stängt för renovering. Snart är det dags för nyöppning, i en minst sagt utmanande tid för branschen. Sverige har haft förbud på folksamlingar på fler än 50 personer sedan mars och väntar nu på klara besked om en förordningsändring som höjer gränsen till 500.

Kulturhuset stadsteaterns fasad.
Hela Kulturhuset har varit stängt för renovering i drygt ett och ett halvt år. Kulturhuset stadsteaterns fasad. Bild: Daniel Ivarsson Kulturhuset Stadsteatern,Maria Sid

– Man måste ju ha respekt för situationen, så jag lyssnar väldigt mycket på direktiv och är det 50 nu så är det. Men här har varit den problematiken att det inte heller getts stödpaket åt kulturen, så vi har en massa aktörer på privatsidan som verkligen håller på att gå under, säger Maria Sid, teaterchef på det största kulturkomplexet i Sverige och Norden Kulturhuset Stadsteatern.

Kritiken från både kulturbranschen och idrottsvärlden har varit hård de senaste veckorna, en del har till och med krävt att kulturminister Amanda Lind avgår.

Ett samhälle utan kultur är inget samhälle

Särskilt det att restauranger och köpcentrum inte har behövt följa samma 50 personers regel anses orättvist. Fler än 50 personer är alltså tillåtet på restaurang, men om någon uppträder med till exempel musik är evenemanget förbjudet.

Regeringen öppnade för lättnader i förordningen på 50 personer förra veckan, och Folkhälsomyndigheten föreslår att gränsen för sittande publik höjs till 500 personer, med en meters avstånd.

500 säger Folkhälsomyndigheten, men polisen är tveksam

Förra veckan gick inrikesminister Mikael Damberg och kulturminister Amanda Lind ut med att regeringen förbereder lättnader i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Det här välkomnades av kultur- och idrottsvärlden, men snart kom Folkhälsomyndigheten med sitt remissvar: gränsen kan bli max 500 personer, säger myndigheten.

I dag har dessutom svenska polisen i sitt remissvar meddelat att de ställer sig tveksamma till en ändring, eftersom de inte har resurser att bevaka om en gräns på fler än 50 personer skulle följas. Polisen anser förslaget är snårigt och otydligt gällande olika typer av evenemang.

Idrottsvärlden har ställt sig starkt kritisk till förslaget på 500 personer då det inte tar hänsyn till hur stor kapacitet olika arenor har, och inte heller gör någon skillnad på evenemang inomhus och utomhus.

Den nya förordningen ska träda i kraft 1 oktober. Folkhälsomyndigheten har öppnat för att gränsen kunde höjas ytterligare senare i höst, beroende på läget.

Maria Sid ser positivt på förslaget om gränshöjningen, och tycker det är bra att med expertis för en ännu säkrare öppning.

Maria Sid bland de tomma raderna av stolar framför Klarascenen.
Maria Sid efterlyser som många andra i branschen stödpaket åt kulturen. Vi har en massa aktörer på privatsidan som verkligen håller på att gå under, säger hon. Maria Sid bland de tomma raderna av stolar framför Klarascenen. Bild: Daniel Ivarsson Kulturhuset Stadsteatern,Maria Sid

Men vad betyder en höjning till 500 personer i en teatersal om säkerhetsavståndet mellan sällskapen ska vara en meter? Maria Sid räknar med att Klarascenen i så fall kan ta in 70– 90 personer beroende på hurdana sällskap som bokar, och att stora scenen kan ta in omkring 200.

– I praktiken ändras inte så mycket för oss men det känns som rätt riktning, säger hon. Vi får hoppas att situationen blir bättre och vi successivt kan höja publikmängden.

Förbereder flera produktioner, men för undantagsläge

Stadsteatern ska öppna igen 18 september. I våras fick hundratals föreställningar och andra evenemang ställas in. Det var tänkt att Elena Ferrantes Min fantastiska väninna skulle gå på Klarascenen vid nyinvigningen, men hela spelsäsongen för den har inhiberats. Den var slutsåld.

Nu pågår repetitioner för produktioner som kan anpassas enligt det rådande läget.

Det handlar om en upprustning hela tiden, och väntan

– Vi måste verkligen förbereda oss så att när vi väl kan öppna har vi många pjäser, många produktioner, mycket att ge publiken. Det handlar om en upprustning hela tiden, och väntan. Alla jobbar dygnet runt med att få reglerna in i alla planer, det är väldigt intensivt.

Rader av tomma stolar i en teatersal.
I nuläget får Klarascenen ta in max 50 personer när den väl öppnar om ett par veckor. Om gränsen höjs kan scenen ta emot 70-90 personer i publiken, med tanke på reglerna om distansering. Rader av tomma stolar i en teatersal. Bild: Daniel Ivarsson Kulturhuset Stadsteatern,Maria Sid

Att de stora institutionerna har det svårt är en sak, men det finns de som lider ännu mer.

– Stockholm är teaterkulturellt väldigt intressant, man har så mycket privataktörer men också de här stora institutionerna och det blir svårt för allihopa. Vi tar ju in en massa frilansare också i det här huset och har minskat det antalet, och så har vi alla som jobbar bakom teatrarna, det ser väldigt illa ut just nu.

När folk hade tittat slut sina Netflixfilmer så märkte man vad kulturen rent praktiskt ger oss

Hon beskriver läget som extremt svårt.

– Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att ett samhälle utan kultur är inget samhälle. På samma sätt som vi stöder olika bolag och vill att vissa aktörer ska finnas till så bör vi stöda kulturen.

Teatersalen Klarascenen, med tomma bänkrader och renoveringsverktyg på scenen..
Kulturhuset Stadsteatern nyinviger sina lokaler 18 september. Teatersalen Klarascenen, med tomma bänkrader och renoveringsverktyg på scenen.. Bild: Daniel Ivarsson Kulturhuset Stadsteatern,Maria Sid

– Vi har också märkt hur mycket folk längtar efter oss, det har varit otroligt att märka hur folk bokar biljetter och väntar. Sen märkte man ju den första tiden hur själen behöver matas. När folk hade tittat slut sina Netflixfilmer märkte man vad kulturen rent praktiskt ger oss.

Kulturhuset öppnade 1974

Renoveringen av Kulturhuset Stadsteatern inleddes vid årsskiftet 2018/19. Under arbetet görs tekniska installationer, sanering och energieffektivisering. Också den inre miljön restaureras.

Båda byggnaderna i kulturkomplexet vid Sergels torg är kulturmärkta i den högsta klassen enligt Stadsmuseets kulturhistoriska klassificeringskarta. Kulturhuset öppnade 1974.

Under byggtiden har verksamheten i huset varit utlokaliserad till andra scener och utrymmen runt om i Stockholm, men under coronapandemin i våras behövde hundratals föreställningar och evenemang ställas in.

Hela spelsäsongen för Elena Ferrantes Min fantastiska väninna som skulle inviga Klarascenen har inhiberats. Nu pågår repetitioner för uppsättningar som kan beakta och anpassas enligt coronaläget och restriktionerna, med mindre publik.

Därför är det viktigt att politiken och stödformerna kommer emot.

– Vi fick ju en stark signal förra veckan om att det är hjälp på väg, men det är klart det tar många år att jobba sig upp från det här, det gör det ju.

Läs också