Hoppa till huvudinnehåll

Näringsminister Lintilä om höstens våg av samarbetsförhandlingar i intervju för HS: ''Många tårar kommer ännu fällas''

Mika Lintilä puhuu lehdistölle.
Mika Lintilä ser med oro på hösten och de samarbetsförhandlingar flera företag står inför. Mika Lintilä puhuu lehdistölle. Bild: Arttu Timonen / Yle Mika Lintilä,Regeringen Marin,Ständerhuset,Statsrådet (Finland),styrelser,arbets- och näringsministeriet

Näringsminister Mika Lintilä förutspår en svår höst för flera finländska företag i en intervju för tidningen Helsingin Sanomat. Han uppskattar att hösten kommer bjuda på flera uppsägningar.

– Det är alldeles klart att många tårar ännu kommer fällas i höst, säger Lintilä.

Under den senaste veckan har flera finska storbolag varslat om samarbetsförhandlingar. Bland dem finns till exempel Finnair och Viking Line.

Också skogsbolaget UPM meddelade i veckan om planer på att stänga pappersfabriken i Jämsä, vilket kan innebära att 600 personer kan få gå.

– Uppsägningarna kommer i praktiken vara sådana som inte längre går att stoppa. Tyvärr är inte tanken om att staten kan rädda varje företag realistisk, fortsätter han.

Ministern uttrycker särskild oro för små och medelstora företag, som i våras kunde räddas med diverse åtgärder. Bland annat kunde företagen ansöka om att skjuta upp betalningar av sina lån, skatter och hyresavgifter i tre eller sex månader.

– Nu är det dags att betala, och de här företagens ekonomi har inte förbättrats under sommaren. Vi står inför flera konkurser.

I HS-intervjun säger Lintilä sig misstänka att inte alla ministerkollegor förstår vidden av problemen exportindustrin har, och menar att det framför allt är viktigt att fokusera på samarbete. Det gäller så väl regeringens fem partier, som arbetsgivare men också arbetstagare.