Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Sanna Marin kritiserar UPM:s ledning: "Ifjol gjorde UPM en vinst på 1,4 miljarder euro"

Sanna Marin mot en blå bakgrund i en tv-studio.
Sanna Marin (SDP) gästade Yles Morgonettan på lördagen. Sanna Marin mot en blå bakgrund i en tv-studio. Bild: Leila Oksa / Yle Sanna Marin,Finlands statsminister

Statsminister Sanna Marin (SDP) som var gäst i Yles Morgonettan i morse, kritiserar UPM:s beslut att stänga pappersfabriken Kaipola, i Jämsä.

Marin hänvisar till att pappersfabriken i Jämsä har varit lönsam.

– Ifjol gjorde UPM en vinst på 1,4 miljarder euro och bolaget har dessutom höjt vinstutdelningarna de senaste åren, konstaterar hon.

Marin hoppas att UPM ska kalla de permitterade tillbaka på jobb så att de kan få stöd av arbetsgivaren. Det här skulle enligt Marin vara ett sätt för UPM att bära sittsamhälleliga ansvar.

UPM gjorde en vinst på 1,4 miljarder i fjol och har höjt vinstutdelningen kraftigt de senaste åren.

Marin frågar varför man just nu, i det svåra läget landet befinner sig i, ska ge pappersarbetarna sparken.

– Är det här rätt tidpunkt att stänga en lönsam fabrik – vad räcker till? frågar Marin.

Marin vill också ha en diskussion om det är alltför lätt att säga upp personal i Finland

– Till exempel i Tyskland är det betydligt besvärligare att stänga fabriker och genomföra massiva uppsägningar, säger Marin.

"Djup suck"

Marins kritik mot UPM får genast mothugg av företagarna och oppositionen. Så här twittrar Mikael Pentikäinen ordförande för Företagarna i Finland r.f:

– Djup suck. Statsminister Sanna Marin ger investeringsråd åt UPM vars investeringar uppgår till miljarder, dessutom längtar hon efter en sysselsättningsmedicin som baserar sig på att det ska vara svårare att säga upp anställda. Med den här vägen blir det nog dystra tider för våra företag.

Också Samlingspartiets viceordförande Antti Häkkänen har reagerat med en tweet.

– Marins regering har tagit en avskräckande linje. I Morgonettan presenterar statsministern en trotsig vänsterlinje. Riktningen är skrämmande. Vänstern leder landet fastän de rödgröna är i klar minioritet i riksdagen. Tack för det, Centern, skriver Häkkänen på Twitter.

Däremot får Sanna Marin flankstöd av tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola.

– UPM är ett lönsamt företag som belönat sina ägare med frikostiga dividender. En vanlig mänska har nog svårt att förstå UPM:s beslut att stänga fabriken i Kaipola.

Artikeln uppdaterades klockan 16.53 med Twitterkommentater till Marins uttalanden.

Läs också