Hoppa till huvudinnehåll

Anna Järvinen om romandebuten: "Det är samma källa, samma oro i kroppen som ska ut"

Porträtt på Anna Järvinen.
Anna Järvinen har gett ut sitt sjätte soloalbum och sin första roman samma år. Porträtt på Anna Järvinen. Bild: Daniel Ivarsson Anna Järvinen,Stockholm

Som en låt utan musik, och som en kärleksfylld betraktelse av livet beskriver kompositören och sångerskan Anna Järvinen sitt nya verk, romanen Dröm natten till idag. Aldrig förr har hon varit så nervös över mottagandet för något hon skrivit.

Vi träffas på en söndag för om vardagarna är hon sedan länge lärare på heltid. Första lärare i svenska, för högstadieelever.

– Det är jättekul och känns viktigt, samhällsnyttigt.

Vi promenerar längs Årstaviken på Södermalm, där stockholmarna passar på i de sista riktigt varma augustisolstrålarna.

Porträtt på Anna Järvinen.
Porträtt på Anna Järvinen. Bild: Daniel Ivarsson Anna Järvinen,Stockholm

– Det är fint här. Men jag har alltid svårare för den här årstiden, för sommaren som övergår i höst. Våren är så mycket lättare.

Våren i år var förstås ett undantag. Året blev allt annat än tänkt för alla, också för Anna Järvinen. Hennes femte album som soloartist gavs ut i våras och fick ett varmt mottagande, det hade säkert inneburit många spelningar om läget tillät sådana. Men allt ställdes in, bland annat framförandet av låten Nuori ja kaunis med Olavi Uusivirta på Flowfestivalen i Helsingfors.

Våren var full av ångest och stress. Jag var fruktansvärt rädd

Nu sker romandebuten under en höst då också bokmässor är inhiberade. Kulturmötena har minskat drastiskt, och branschen i Sverige är oroad för framtiden och upprörd över reglerna.

Porträtt på Anna Järvinen.
Porträtt på Anna Järvinen. Bild: Daniel Ivarsson Anna Järvinen,Stockholm

Anna Järvinen är eftertänksam. I våras var hon sjuk själv och låg isolerad i sex veckor. Dessutom blev hennes mamma sjuk och opererades för cancer.

– Så länge vi är friska är det helt lugnt. Varje dag utan respirator är en fantastisk dag. Våren var full av ångest och stress. Jag var fruktansvärt rädd.

Aldrig förr varit så nervös

Nu är allt lugnare, både i Järvinens vardag med skola och barn, och för Stockholm och Sverige överlag med coronasiffrorna.

I stället är det boken som upptar Järvinens tankar. Efter alla år som låtskrivare och musiker är hon van vid att invänta mottagandet av hennes texter. Men nu, inför boklanseringen, är hon nervös som aldrig förr.

Porträtt på Anna Järvinen.
Porträtt på Anna Järvinen. Bild: Daniel Ivarsson Anna Järvinen,Stockholm

Hon jämför med låtar hon skrivit, som låten Kom hem från första skivan som hon säger hon var så generad över och försökte ändra på många gånger, men det gick inte.

– Det är lite som om man får ett barn och önskar att barnet hade större fötter, men det är inte så mycket att göra, barnet har de här fötterna och det är toppen. Jag tycker den här texten har det också. Ja den har sina skavanker och det är säkert superlarvigt och töntigt och allting, men det är precis som det ska vara.

Finlandsnostalgi och livsbetraktelser

Förlaget M som ger ut boken beskriver den som "en resolut roman om döden, konsten, tiden, skönheten och begäret". Själv säger Anna Järvinen att boken är som en låt utan musik, som en kärleksfylld betraktelse av livet.

Att lägga ut orden i bokform var ett arbete som tog tid.

– Jag har försökt skriva en bok i väldigt många år, men har gett upp för att jag inte tyckt det har hållit väldigt många gånger.

Ursprungligen var texten hon arbetade med för boken tvåspråkig, på svenska och finska, så som hon beskriver att hennes tankar och vardagsliv också är. Till slut, efter genomgångar med förlaget och bland annat Monica Fagerholm, landade Järvinen ändå i en bok som är skriven på svenska.

Porträtt på Anna Järvinen.
Porträtt på Anna Järvinen. Bild: Daniel Ivarsson Anna Järvinen,Stockholm

– Plötsligt hittade jag en ingång, så det har varit en process som pågått i oerhört många år och som jag är jätteglad över att jag till slut hittade, in i det här som känns som mitt och känns sant.

Hon poängterar ändå att det inte är någon självbiografi, trots att det finns avsnitt om barndom i Finland och vardag i Stockholm.

– Det är ingen karbonkopia av nån slags sanning, det finns mycket hittepå i den här texten. Det är en text som är sitt eget universum, som har sitt sväng och sin dynamik.

Kommer aldrig sluta måla, skriva, göra musik

Järvinen berättar om uppväxten i ett villaområde i Täby, där folk var högutbildade och det var lite suspekt att vara konstnär.

– Jag hade den här längtan, framför allt att måla var det jag älskade som ung, och jag kände att det inte riktigt var accepterat. Länge försökte jag släppa det, jag började på juristlinjen och så. Men jag har accepterat att jag aldrig kommer sluta teckna, måla, skriva, göra musik. För jag blir väldigt deprimerad om jag inte gör det.

Porträtt på Anna Järvinen.
Porträtt på Anna Järvinen. Bild: Daniel Ivarsson Anna Järvinen,Stockholm

Om skrivandet säger hon att det inte är något hon kan kontrollera.

– Men det är så det ska vara, det är så det är när jag skriver musik också. Om jag försöker kontrollera en låttext eller musik eller teckningar eller måleri eller något sådant, om jag försöker koppla på i hjärnan och bestämma hur det ska bli, så dör det. Jag måste jobba väldigt intuitivt och våga släppa taget om verket och det är jag väldigt glad att jag vågade göra, det känns toppen.

Kommer texterna från samma ställe, både för en bok och för låtar?

– Ja det skulle jag verkligen vilja påstå, och jag kan inte säga exakt vad det är, det är nån slags överskottsenergi som uppstår så att jag bara måste hålla på. Det är nån slags oförlöst tillstånd. Det är samma källa, samma oro i kroppen som ska ut.

Anna Järvinen

Anna Järvinen fyllde 50 i våras.

Flyttade till Stockholm som sexåring med sin mamma. I Finland saknar hon den stora släkt hon fortfarande har den, och leverlåda med russin.

Var sångerska i bandet Granada men gav ut sin första soloskiva, Jag fick feeling, 2007. Hennes sjätte studioalbumet som soloartist, Vestigia Terrent, släpptes i våras.

Boken Dröm natten till idag: ges ut av Förlaget M.