Hoppa till huvudinnehåll

“Det var dagar då jag inte såg en enda turist” - vardagen på Sveaborg förändrades av coronapandemin

Salla Pyykkönen står på bron utanför Sveaborgsmuseet.
Ingen trängsel på bron utanför Sveaborgsmuseet den här augustiförmiddagen. Salla Pyykkönen säger att ön var spökligt tom också under våren. Salla Pyykkönen står på bron utanför Sveaborgsmuseet. Bild: Yle / Hanna Othman Sveaborg,Salla Pyykkönen

Under våren vädjade Sveaborgs förvaltningsnämnd till turisterna att inte ta sig ut till öarna som hör till Unescos världsarv, men under sommaren ändrades tonläget. Företagarna behövde turisterna.

- På våren då pandemin började försvann plötsligt alla turister. Nuförtiden brukar här vara turister året runt, speciellt från Asien, säger Salla Pyykkönen.

Salla Pyykkönen har bott på Sveaborg i sex år med sin man och två barn. Hon är egenföretagare och jobbar bland annat som doula.

Under våren kunde det gå dagar utan att hon såg en enda turist, inte en enda granne heller kändes det som. På Sveaborg bor runt 800 personer året runt, medan öarna årligen tar emot en miljon besökare.

En tom gata på Sveaborg, Helsingfors.
Gatorna ekar tomma på Sveaborg. En tom gata på Sveaborg, Helsingfors. Bild: Yle / Hanna Othman Sveaborg

I maj började utomstående hitta tillbaka till ön, och juni kändes redan nästan som normalt. Förutom att turisterna nu var finländare.

- Om färjan var riktigt fullsatt kändes det ibland otryggt. Vi valde att använda vattenbussen eftersom färre turister tar den ut till ön, säger Pyykkönen.

Också i öns enda dagligvaruhandel kunde det vara trängsel vilket kändes obehagligt. Invånarna på ön hade kommit överens om ett visst tillvägagångssätt i butiken, men då fastlandsturisterna handlade så kände de förstås inte till reglerna.

- Men jag har använt munskydd och tvättat händerna ordentligt, inte kan jag säga att jag varit rädd, säger Pyykkönen.

Affären på Sveaborg.
Det har stundvis varit trängsel i affären på Sveaborg. Affären på Sveaborg. Bild: Yle / Hanna Othman Sveaborg,K-Market

Det finns både bra och dåliga saker med turistmassorna på Sveaborg enligt Salla Pyykkönen.

- Utan turisterna skulle vi inte ha all den service vi har här ute på ön. Ingen butik, inga kaféer och restauranger, säger hon.

Under sommarhalvåret finns det också sjukvårdspersonal på ön, och färjan går oftare än under vintern.

Men samtidigt är fästningsön inte byggd för att klara av en miljon nyfikna fötter som trampar omkring på murar och vallar.

Turister titta på en karta på Sveaborg.
Enstaka turister har hittat till Sveaborg under en vardagsmorgon i augusti. Turister titta på en karta på Sveaborg. Bild: Yle / Hanna Othman Sveaborg,turister

Själv bor Salla Pyykkönen i Bastion Hjärne byggd år 1776, intill båtvarvet. Det ligger så pass avsides att turister sällan irrar sig in på deras gård, men ibland kan det höras ljud från festlokalen i fästningen Tenaljen von Fersen.

- Det är trevligt och ljuvligt att bo på Sveaborg, här finns en så fin byagemenskap och vi trivs väldigt bra, säger Pyykkönen och tittar ner på familjens nya hundvalp som försöker äta en blomma på innergården till huset med väggar tjocka nog för att klara av kanonkulor.

Inga andra ljud hörs från stigarna som vanligtvis brukar vara på välbesökta.

En chow chow valp.
Nio veckor gamla chow chown Harmaja är Sveaborgs nyaste invånare. En chow chow valp. Bild: Yle / Hanna Othman Hundar,chow chow
Sveaborg, Helsingfors