Hoppa till huvudinnehåll

Hitta Nemo i Bromarv – här är katten som jämt och ständigt rymmer från sitt hem i Tenala

En gråbrun och svartspräcklig katt inne i en bur. Buren är på marken utomhus. Sommar och grönt gräs.
Katten Nemo är än en gång funnen och infångad i Bromarv. Nu ska han med bil hem till Tenala igen. En gråbrun och svartspräcklig katt inne i en bur. Buren är på marken utomhus. Sommar och grönt gräs. Bild: Yle / Tiina Grönroos katt,Bur,Bromarv,Tenala,Västnyland,kattbur

Katten Nemo i Tenala är en riktig vagabond. Inom loppet av ett år har katten rymt nio gånger till sitt gamla hem i Bromarv.

Jag borde kanske inflika ordet ”hittills” när jag skriver om hur många gånger den kastrerade hankatten Nemo har smitit iväg från matte Jenny Grabbers hem i Tenala.

Så gott som varje gång hittas Nemo på trappan utanför familjens gamla hus i Bromarv kyrkby eller någonstans i närheten av huset.

Avståndet mellan det gamla och nuvarande hemmet är ungefär 20 kilometer.

Matte Jenny Grabber kan inte ens förstå hur hennes katt Nemo hittade till Bromarv första gången han rymde från sitt nya hem i Tenala.

- Han åkte ju bil till Tenala och det finns flera vägar att välja mellan innan man kommer till Bromarv, säger Jenny Grabber när jag träffar henne och katten Zelda i Tenala.

En kvinna sitter ute, under ett partytält/paviljong och håller en katt i famnen. Sommar, mycket blommor och grönt.
Jenny Grabber med familjens minsting, katten Zelda. En kvinna sitter ute, under ett partytält/paviljong och håller en katt i famnen. Sommar, mycket blommor och grönt. Bild: Yle / Tiina Grönroos katt,Tenala,Bromarv,Västnyland,jenny grabber

Meningen var att jag också skulle träffa huvudpersonen Nemo i Tenala, men några dagar tidigare rymde katten. Det här var alltså den nionde gången.

Nemo rymmer allt oftare

- Första gången Nemo rymde var han borta i ungefär tre månader, berättar Jenny Grabber.

Hon var nästan säker på att Nemo hade råkat ut för lo eller blivit överkörd.

- Så ringde en bekant från Bromarv och frågade om jag saknade Nemo. Han satt nämligen på trappan till vårt gamla hus i Bromarv!

Efter sin första tur till Bromarv var Nemo avmagrad och trivdes ett bra tag i sitt nya hem i Tenala.

När han väl hade vilat och ätit upp sig stack han iväg igen.

- Det händer allt oftare nu, säger Jenny Grabber, som ändå vet var det lönar sig att leta efter Nemo när det gått en tid efter rymningen.

En katt med vit päls och grå och bruna fläckar. Sommar och ute. Man ser lite av en kvinnofot.
Kom hem nu, tycker Zelda, som tycker det är riktigt trivsamt att bo i Tenala. En katt med vit päls och grå och bruna fläckar. Sommar och ute. Man ser lite av en kvinnofot. Bild: Yle / Tiina Grönroos katt,Tenala,Bromarv,Västnyland,katten zelda

Varje gång blir han glad över att se sin matte och låter sig villigt fångas in och sättas i bur.

- I bilen gråter han lite när han märker att han är på väg tillbaka till Tenala, säger Jenny Grabber och skrattar lite.

Råd av veterinär och andra kattägare

Jenny Grabber har kontaktat en veterinär för att kolla om det finns några sätt att få Nemo att hållas hemma i Tenala.

- Veterinären sa att det är ganska vanligt att katter återvänder till sina gamla hem och hennes råd var att hålla katten inomhus i en till två veckor, berättar Jenny Grabber.

Det är ett råd som har visat sig vara ohållbart att följa. Katten Nemo skriker högljutt om han inte får gå ut.

Jenny Grabber berättar hur han kan stå på bakbenen och luta sig mot ett fönster eller ytterdörren och föra ett så förfärligt oväsen att han till sist släpps ut.

Ibland går det längre perioder när den kastrerade hankatten trivs hemma i Tenala.

Nemo kommer bra överens med familjens övriga katter, två hondjur som aldrig visat liknande tendenser som Nemo.

- Varje gång han kommer hem beter han sig också som om han aldrig hade varit borta, beskriver Jenny Grabber sin ståtliga hankatt, som nog kan vara både kelsjuk och tillgjord när det kommer till god mat och omvårdnad.

Hon har också fått flera råd på nätet av kattägare i liknande situation. Men inget fungerar.

- Han är ju kastrerad sedan många år tillbaka och det sägs att hankatter blir lugnare då, men det stämmer nog inte på Nemo.

Jenny Grabber har också funderat vilken rutt Nemo väljer på sin färd till Bromarv.

Vägen till bromarv är krokig o har branta kurvor
Bromarvvägen är väldigt vacker tycker många som besöker Bromarv för första gången. Också artikelns skribent gillar att köra längs Bromarvvägen, i synnerhet när det bär av mot Bromarv. Detsamma verkar också Nemo tycka. Vägen till bromarv är krokig o har branta kurvor Bild: YLE / Linus Westerlund Bromarv,Raseborg,Västnyland,Landsväg,väg 1081

- Det skulle vara intressant att förse honom med kamera eller gps, men han vägrar använda halsband.

Däremot har Nemo chipmärkning om det skulle gå så tokigt att katten någon gång hittas död.

- Jag har läst om en katt som gick tillbaka till sitt gamla hem hela 23 gånger. Efter det stannade den katten i sitt nya hem.

Jenny Grabber har börjat nedräkningen. Hon hoppas det inte krävs fler än 23 turer till Bromarv för att få Nemo att inse att det nog går att bo i Tenala också.

Hitta Nemo på Bromarvvis

Nu börjar jag, som tidigare kattägare och Bromarvbo, bli så engagerad i katten Nemo att jag på hemvägen åker via det hus i Bromarv där Jenny Grabber och hennes familj har bott.

Ingen Nemo syns till och inte dyker han upp heller trots att jag lockar på honom.

Jag har sett bilder på Nemo och har också Jenny Grabbers beskrivning i färskt minne.

Nemo är alltså ganska storväxt, med mörkbruna och svarta ränder. Ryggen är ganska svart. Han har vita tassar, de vita sockorna på bakbenen har lite längre ”skaft”

I ena ögat har Nemo en liten fläck, som ett litet födelsemärke.

Med torr hals av allt lockande ger jag upp.

Lite besviken åker jag hem för att fortsätta mitt distansarbete.

När arbetsdagen är slut och datorn är avstängd, beslutar jag mig för en promenad.

Ute på min trappa, eller egentligen på altanen, sitter en mörk, randig katt som genast springer under huset.

När jag lockar på Nemo kommer den småningom fram, gnider sig mot mina ben och låter sig lockas in i huset.

En gråbrun och svartspräcklig katt går på en brunoljad altan. Sommar och grönt gräs.
Nemo hälsar på samma dag som jag intervjuat matte Jenny Grabber. Det här känns nästan kusligt. En gråbrun och svartspräcklig katt går på en brunoljad altan. Sommar och grönt gräs. Bild: Yle / Tiina Grönroos katt,Bromarv,Tenala,Västnyland,katt på rymmen

Jag skäms inte alls för att jag öppnar kylskåpsdörren och med tydliga gester och ljud öppnar en burk gräddfil framför Nemo.

Efter det tar jag kontakt med Jenny Grabber som blir glad över att Nemo än en gång har klarat av den 20 kilometer långa utfärden till Bromarv.

Lite senare kommer pappa Tom Grabber efter Nemo.

Han börjar också vara van vid Nemos irrfärder och utflykter till Bromarv eftersom han brukar vara chaufför när dottern behöver bilskjuts för att få hem Nemo.

Med van hand får han in Nemo i en bur. Före det har jag haft katten inne i badrummet. Det gillade han inte alls.

En äldre man med grått hår och skägg håller upp en bur där det finns en katt. Bakom en röd bil. Sommar och gröna träd och gräsmatta.
Tom Grabber med katten Nemo, som demonstrativt vänder blicken bort från fotografen. En äldre man med grått hår och skägg håller upp en bur där det finns en katt. Bakom en röd bil. Sommar och gröna träd och gräsmatta. Bild: Yle / Tiina Grönroos katt,Bur,Bromarv,Tenala,Västnyland,Tom Grabber

Nu, vid skrivande stund, är Nemo hemma i Tenala igen. Om han inte har rymt sin kos för tionde gången.