Hoppa till huvudinnehåll

Ingen alkoholförsäljning på natten i Tallinn – Estland skärper coronarestriktioner

Ett gäng kvinnor sitter på en uteservering på kvällen och dricker en och samma stora dryck ur sugrör. Det lyser ett rött sken på kvinnorna.
Inga alkoholdrycker får säljas mellan klockan 23 och 06 på grund av coronaviruset på många håll i Estland. Bilden är från Tallinn och tagen i juni 2020. Ett gäng kvinnor sitter på en uteservering på kvällen och dricker en och samma stora dryck ur sugrör. Det lyser ett rött sken på kvinnorna. Bild: imago images/Scanpix, Andres Haabu/Postimees Tallinn Tallinn,alkohol

I Estland får man inte längre köpa alkohol mellan klockan 23 och 06 i landskapet Harjumaa där Tallinn är huvudstad. Från och med i morgon på måndag gäller samma också städerna Põlva, Valga och Võru. Försäljningsstoppet är en coronaåtgärd och gäller både restauranger och affärer.

Tidigare har alkoholförsäljningen begränsats i Tartu i sydöstra Estland och i landskapet Ida-Virumaa i nordöstra Estland skriver tidningen Postimees.

I går på lördagen slutade barer och restauranger alltså servera alkohol klockan 23, vilket överraskade finska resenärer i en bar i Tallinn, skriver Ilta-Sanomat.

– Tallinn är regionen med den högsta coronarisken. Då folk dricker alkohol förlorar de sin normala känsla av fara – människor håller inte avstånd, talar högt nära varandra och smittor kan spridas, säger polischefen Kristian Jaani till Estlands rundradiobolag ERR.

Gäller tillsvidare

Enligt ERR gäller begränsningarna tillsvidare.

ERR rapporterar ändå att försäljningsstoppet ser ut att bli kortvarigt. Myndigheterna ser över begränsningarna med en veckas mellanrum.

I Finland var tidningen Ilta-Sanomat först ute med nyheten.

Källor: ERR, Postimees, Ilta-Sanomat

Läs också