Hoppa till huvudinnehåll

Journalisten och författaren Saska Saarikoski: "Min pappa Pentti Saarikoski var aldrig en riktig pappa för mig"

Saska Saarikoski poserar med sin egen spegelbild i fönster.
Journalisten Saska Saarikoski berättar om sin svåra relationen till pappa Pentti Saarikoski. Saska Saarikoski poserar med sin egen spegelbild i fönster. Bild: Dan Gustafsson Saska Saarikoski

Har man en pappa som aldrig är närvarande eller visar något som helst intresse för sitt barn, lämnar det ett stort tomrum i hjärtat. Det upplevde journalisten Saska Saarikoski, som växte upp tillsammans med sin ensamförsörjande mamma.

Text: Ira Hammermann

- Jag kände inte min pappa på riktigt. Vi träffades dryga tio gånger innan Pentti Saarikoski dog som 45 år gammal år 1982.

Trettio år senare, då pappan skulle ha fyllt 75 år beslöt Saska Saarikoski att skriva en bok om honom. Han tog itu med sin pappas kulturarv och läste igenom de böcker han skrivit.

- Som ung ville jag inte gå så djupt in i förhållandet till min far. Det skulle ha tagit för mycket tid och varit för ansträngande. Men jag visste, att jag skulle göra det någon dag.

Pentti Saarikoski sitter och röker.
Saska Saarikoski skrev boken Sanojen alamainen om sin pappa Pentti Saarikoski. Pentti Saarikoski sitter och röker. Bild: Privat/Saska Saarikoski Pentti Saarikoski

Saska Saarikoski skulle snart fylla 50, då han vid sidan om sina journalistikstudier i Oxford, tog sig tiden att skriva om sin pappa.

Boken Sanojen alamainen, var psykiskt tung att skriva men samtidigt en givande resa in i pappans inre värld.

Coronatiden ur en journalists synvinkel

Då Saarikoski i mars fick höra att regeringen skulle ordna ett informationsmöte på TV om coronapandemin, insåg Saska genast situationens allvar.

Som journalist upplevde han att han måste göra något. Det blev 60 stycken dagliga Poikkeustilassa- kolumner i tidningen Helsingin Sanomat.

De dagliga kolumnerna hjälpte honom att strukturera sina egna tankar om pandemin.

- Jag är journalist men också en människa. Det har varit svårt men samtidigt också ett sätt för mig att hantera mina egna känslor.

Att anpassa sej till ett nytt sätt att leva och att följa regler och begränsningar gick inte helt smärtfritt.

- Det har inte varit lätt att vara lydig, säger Saska som är ett sextiotalsbarn och var tonåring på 80-talet.

- När jag var ung skulle man ju bryta regler och inte följa dem!

Saska Saarikoski med pensel i handen målar en tavla med fundersam min.
Saska Saarikoski tror att coronan har ändrat vår säkerhetskänsla liksom kriget gjorde för den äldre generationen 1939. Saska Saarikoski med pensel i handen målar en tavla med fundersam min. Bild: Dan Gustafsson Saska Saarikoski

Hur tror Saarikoski då att coronan kommer att ändra på våra liv och vårt tankesätt?

- Jag tror att det som kommer att ändras permanent är vår säkerhetskänsla.

- Vi har tappat den precis som de äldre generationerna gjorde år 1939, säger Saska som syftar på oroskänslan under kriget.

Drömmer om ett pensionärsliv vid Medelhavet

Saska Saarikoski vet när han tänker pensionera sig. Det är på dagen då hans yngre son skriver studenten.

I programmet En önskan bli Saska Saarikoski ombedd att berätta om hur hans dröm ser ut och samtidigt måla den med vattenfärger på ett papper.

Det blir då klart att Saska Saarikoski drömmer om ett pensionärsliv vid sydligare breddgrader.

- Min dröm är att skaffa mig ett litet ställe vid Medelhavet, kanske i Grekland.

I planerna ingår också att tillbringa tid med familjen och skriva böcker, eventuellt något för barn och med stor sannolikhet en ny bok om Pentti Saarikoski.

Saska Saarikoski och Ira Hammermann sitter i intervjusoffa.
Saska Saarikoski tillsammans med programledaren Ira Hammermann i programmet En önskan. Saska Saarikoski och Ira Hammermann sitter i intervjusoffa. Bild: Dan Gustafsson Saska Saarikoski

Journalisten Saska Saarikoski är gäst i femte avsnittet av En önskan. Programmet sänds söndagen 30.08.2020 på Yle Fem och Arenan.

Läs också