Hoppa till huvudinnehåll

Ny massdemonstration i Minsk - president Lukasjenkos residens hårdbevakades

En dam talar med poliser som bevakar demonstration i Minsk 30.8.2020
En dam talar med poliser som bevakar demonstration i Minsk 30.8.2020 En dam talar med poliser som bevakar demonstration i Minsk 30.8.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Belarus,Minsk,demonstrationer

Tiotusentals demonstranter samlades igen i dag i Belarus huvudstad Minsk och andra städer för att protestera mot president Aleksandr Lukasjenko.

Enligt olika mediers uppskattningar deltog över 100 000 människor i demonstrationerna.

Protesterna riktades mot det kontroversiella presidentvalet den 9 augusti som betecknas som riggat. Demonstranterna kräver att presidenten avgår.

Demonstrationer i Minsk 30.8.2020
Demonstration i Minsk 30.8.2020 Demonstrationer i Minsk 30.8.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Belarus,Minsk,demonstrationer

Polisen försökte blockera centrum av Minsk, och uppgav sig ha gripit åtminstone 125 demonstranter under eftermiddagen.

Kravallpolis och soldater skärpte bevakningen av president Aleksandr Lukasjenkos residens i Minsk i takt med att demonstranterna rörde sig allt närmare byggnaden.

Polisfordon spärrade av området intill Lukasjenkos residens.

Putin gratulerade Lukasjenko på födelsedagen

President Lukasjenko firade födelsedag i dag och Rysslands president Vladimir Putin ringde upp och gratulerade honom. Samtalet berörde bilaterala relationer och hur man kunde utveckla dem, uppger Kreml.

Putin och Lukasjenko kom också överens om att träffas i Moskva inom de närmaste veckorna. De båda ledarna har inte träffats sedan protester bröt ut efter det omtvistade presidentvalet i Belarus nyligen.

Putin har i alla fall sagt att han är redo att skicka in styrkor till Belarus om läget så kräver.

Demonstration i Minsk 30.8.2020
Demonstration i Minsk 30.8.2020. Belarus hade en rödvit flagga under en kort period i början av 1990-talet, och den flaggan har nu kommit att utgöra en symbol för protesterna mot regimen. Demonstration i Minsk 30.8.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Belarus,Minsk,demonstrationer

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i grannlandet Litauen dit hon flydde efter valet av säkerhetsskäl, har också kommenterat Lukajsjenkos 66:e födelsedag:

"Jag hoppas att han övervinner sin rädsla, ser sanningen i vitögat, lyssnar på folkets röst och avlägsnar sig", sa hon i dag per telefon till nyhetsbyrån AP.

Lukasjenko klamrar sig fast vid makten

Lukasjenko, som enväldigt styrt Belarus sedan 1994, klamrar sig envist fast vid makten. Han har dock inte lyckats kväsa demonstrationerna som är de största någonsin under landets självständighetstid.

Lukasjenko har vägrat att ta om presidentvalet - ett val som både EU och USA anser att var varken fritt eller rättvist.

Lukasjenko anser att det är västländer som har manat belarusierna till protester.

Han anklagar också Nato för att ha omplacerat sina styrkor så att de ligger närmare Belarus västra gräns med målet att ingripa - något som Nato kraftfullt har förnekat.

I dag meddelade det belarusiska försvarsministeriet att landet genomför militärövningar i regionen Grodno nära gränsen mot Polen och Litauen. Övningarna uppges handla om försvar vid en tänkbar invasion.

EU planerar nu att införa sanktioner mot Belarus. Lukasjenko hotar med att i gengäld klippa av europeiska transitrutter i Belarus.

Belarusiska myndigheter förhindrar utländska journalister att rapportera

På lördagen slog den belarusiska ledningen hårt ner på utländska nyhetsmedier och nekade en rad utländska journalister tillstånd att rapportera om händelserna i landet. Flera journalister deporterades.

Myndigheterna hävde också ackrediteringen för flera belarusiska journalister som arbetar för utländska nyhetsbyråer.

Källor: Reuters, AFP, AP, Tass

Läs också