Hoppa till huvudinnehåll

Därför är mycket i potten för landslaget i Nations League – en kanonhöst öppnar vägen för att vara två segrar från fotbolls-VM

Finland jublar.
Finland hade ett kalasår i fjol och säkrade en EM-biljett. Finland jublar. Bild: Yle/Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll

Känns fotbolls-VM i Qatar 2022 avlägset? En prickfri Nations League-höst kan ta Finland ett jättekliv närmare slutspelet. Yle Sporten öppnar dörren till förutsättningarna för landslaget.

Förra veckan presenterade fotbollslandslagets förbundskapten Markku Kanerva sin trupp till Nations League-starten – en procedur som han inte har fått gå igenom på nästan tio månader.

Landslagsavbrottet blev långt, fyra träningslandskamper ställdes in och EM flyttades fram till 2021, men nu är Finland samlat igen och har inlett uppladdningen inför veckans matcher.

Den andra upplagan av Nations League väntar – en turnering som fick det periodiska systemet att framstå som enkelt att lära sig utantill senast.

För två år sedan höll Kanerva lektioner för spelarna om vad som ligger i potten. I intervjuerna visade spelarna visserligen brister i regelkunskaperna, men landslaget vann sin grupp i C-divisionen och spelar nu mot Wales, Irland och Bulgarien.

Fotbollslandslaget firar.
Finland gjorde succé i Nations Leagues C-division för två år sedan. Fotbollslandslaget firar. Bild: All Over Press Finlands herrlandslag i fotboll

Hur ser förutsättningarna ut inför landslagshösten? Yle Sporten listar det viktigaste att hålla reda på inför Nations League-starten.

Nations League-grupperna:

A-divisionen:

Grupp 1: Nederländerna, Italien, Bosnien-Hercegovina, Polen.
Grupp 2: England, Belgien, Danmark, Island.
Grupp 3: Portugal, Frankrike, Sverige, Kroatien.
Grupp 4: Schweiz, Spanien, Ukraina, Tyskland.

B-divisionen:

Grupp 1: Österrike, Norge, Nordirland, Rumänien.
Grupp 2: Tjeckien, Skottland, Slovakien, Israel.
Grupp 3: Ryssland, Serbien, Turkiet, Ungern.
Grupp 4: Wales, Finland, Irland, Bulgarien.

C-divisionen:

Grupp 1: Montenegro, Cypern, Luxemburg, Azerbajdzjan.
Grupp 2: Georgien, Nordmakedonien, Estland, Armenien.
Grupp 3: Grekland, Kosovo, Slovenien, Moldavien.
Grupp 4: Albanien, Belarus, Litauen, Kazakstan.

D-divisionen:

Grupp 1: Färöarna, Lettland, Andorra, Malta.
Grupp 2: Gibraltar, Liechtenstein, San Marino.

Finlands matchprogram:

3 september: Finland–Wales (klockan 21.45)
6 september: Irland–Finland (19.00)
7 oktober: Polen–Finland (träningslandskamp, 21.45)
11 oktober: Finland–Bulgarien (19.00)
14 oktober: Finland–Irland (19.00)
15 november: Bulgarien–Finland (19.00)
18 november: Wales–Finland (21.45)

Gareth Bale och Aaron Ramsey firar mål.
Finland inleder höstens Nations League-äventyr hemma mot Gareth Bales och Aaron Ramseys Wales. Gareth Bale och Aaron Ramsey firar mål. Bild: EPA-EFE/All Over Press Gareth Bale,Aaron Ramsey,Wales herrlandslag i fotboll

Vad finns i potten för Finland under hösten?

1) Gruppsegern. En förstaplats i gruppen betyder uppflyttning till A-divisionen till nästa Nations League och därmed spel mot några av Europas bästa landslag. En sistaplats betyder i sin tur degradering till C-divisionen.

2) Världsrankningen. Just nu är Finland 58:e på rankningen – och 31:a i Europa. En resultatmässigt stark höst lyfter med all säkerhet Finland uppåt på rankningen, vilket i sin tur är viktigt med tanke på lottningen av VM-kvalet.

3) Playoffplats till VM 2022. Höstens Nations League-gruppspel är också kopplat till VM-kvalet som ska starta i mars nästa år.

Europa har tretton platser till VM i Qatar 2022. De tio kvalgrupperna lottas efter Nations League och länderna placeras i sex lottningskorgar utgående från världsrankningen i november 2020. Just nu skulle Finland ligga i den fjärde korgen.

De tio kvalgruppsettorna kvalar in direkt till VM 2022. De tio grupptvåorna går vidare till VM-playoff, som enligt det nuvarande schemat avgörs i mars 2022. Grupptvåorna får dessutom sällskap i playoff-spelet av de två bäst rankade Nations League-gruppvinnarna som missade en topp två-placering i VM-kvalet.

I rankningen kommer de fyra vinnarna i A-divisionen först, sedan vinnarna i B-divisionen och så vidare. Vinnarna rankas även internt i divisionen.

Den här vägen kan Finland via en kanonhöst i Nations League med allra största sannolikhet ha en plats i VM-playoff på gaffeln. Det mest troliga scenariot i VM-kvalet är trots allt att de flesta av lagen som är rankade före Finland i Nations League slutar topp två i det egentliga kvalet.

I playoff-spelet lottas tre grupper med två semifinaler per grupp. Semifinalvinnarna möts i finalen och de tre finalsegrarna tar Europas tre sista platser till VM.

Läs allt om Nations League-upplägget på Uefas webbplats!