Hoppa till huvudinnehåll

Hård budgetdisciplin krävs i Vasa i höst: "Det blir fortsatt kärvt"

Kvinna ler mot kameran på gräsmatta
Coronapandemin har gått åt stadens skatteinkomster och ökat på utgifterna, konstaterar ekonomi- och strategidirektör Miia Äkkinen vid Vasa stad. Kvinna ler mot kameran på gräsmatta Bild: Yle/Filip Stén Vasa,budget,miia äkkinen

Hård budgetdisciplin kommer att krävas av politikerna i de flesta kommunerna i höst - men särskilt i Vasa. Det ackumulerade underskottet borde minska i betydligt snabbare takt, men coronapandemin har satt käppar i hjulet.

Då politikerna i Vasa på måndag kväll slår fast budgetramen för nästa år lär det inte utstötas några större glädjeutrop.

Det redan från tidigare kärva ekonomiska läget, med ett stort ackumulerat underskott har blivit än kärvare under 2020.

- Coronapandemin har gått åt stadens skatteinkomster, och ökat på utgifterna, konstaterar ekonomi- och strategidirektör Miia Äkkinen vid Vasa stad.

- Det blir fortsatt kärvt, säger Äkkinen.

Inte utrymme för några stora utsvävningar nästa år

Budgetramen ger, som namnet antyder, ramen för stadens budget. Ramen för nästa år är ger inte möjlighet till några stora utsvävningar.

- Det är klart att det finns ett stort tryck på nya investeringar och att nya vakanser behövs inom många sektorer. Det blir politikernas sak att avgöra, säger Äkkinen.

Det är klart att staden inte kan spara hur mycket som helst. De lagstadgade uppgifterna måste kommunen naturligtvis sköta, men hur mycket kan man skära bort av de icke lagstadgade uppgifterna?

- Vad kan jag säga? Det krävs en hård budgetdisciplin, säger Miia Äkkinen.

Budgeten slås fast först i december

I år har man beslutat att flytta på själva budgetbehandlingen en månad framåt. I vanliga fall brukar nästa års budget slås fast av fullmäktige i november men nu ska det ske på fullmäktiges sista möte för året, i december.

- Läget förändras hela tiden och också prognoserna varierar. Tanken är att vi ska vara klokare i december, säger Miia Äkkinen.

Det ackumulerade underskottet borde egentligen ha täckts redan i år, men att det inte skulle gå så klarnade redan i fjol.

För i år budgeterades ett överskott på närmare 14 miljoner euro, men coronapandemin har effektivt ändrat på den planen, och nu ser överkottet ut att stanna på 3,7 miljoner euro.

- Det innebär att budgetdisciplinen måste vara hård också framöver, säger Äkkinen.

Läs också