Hoppa till huvudinnehåll

Karleby säljer före detta Rödsö skola på nätauktion - byborna tänker vara med och bjuda

Rödsö skola.
Arkivbild. Byborna vill köpa före detta skolan för att använda den som byagård. Rödsö skola. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Karleby,rödsö

Byborna i Palo-Rödsö har fört en diskussion med Karleby om att de skulle ta över bygganden för att använda som byagård men nu bjuds byggnaden ut till högst bjudande.

Niklas Kankkonen är ordförande i byarådet.

- Vi har haft kontakt med staden och visste att det skulle bli så här nu.

Enligt Kankkonen är byborna fortfarande ivriga på att ta i bruk skolan för träffar och evenemang men en budgivning är inte det man hoppades på.

- Vi har begränsade finansiella resurser och kan inte köpa till vilket pris som helst. Det är också olyckligt att staden tog bort klätterställningen och lekplatsen som hade varit värdefullt för oss. Då blev det direkt ett betydligt dyrare projekt för oss.

Byborna bjöd redan på fastigheten

Byborna har redan tidigare erbjudit sig att köpa skolan av staden.

- Vi erbjöd ett belopp som vi tyckte var skäligt.

Att staden ändå beslöt att sälja på nätauktion tror Kankkonen har att göra med risken att någon i så fall överklagar det beslutet.

- Jag tror det finns en rädsla för att avyttra byggnaden för mindre än marknadsmässiga priset, att det blir förvaltningsdomstol och drar ut på tiden.

Rödsö skola är det sjätte objektet som staden säljer på nätauktion. Skolan är byggd 1903 och är knappt 700 kvadratmeter stor. Budgivningen avslutas 31.10.