Hoppa till huvudinnehåll

KHL-ordföranden svarar på kritiken – ser inga hinder för matcher i Belarus: "Ishockey handlar om respekt"

Jokeritspelarna samlade i en ring runt målet i ett mörkt Hartwall Arena.
Jokerit väljer att resa till Minsk för ligapremiär. Jokeritspelarna samlade i en ring runt målet i ett mörkt Hartwall Arena. Bild: Yle/Tomi Hänninen Jokerit,KHL,ishockey

Trots kritikstormen tänker Jokerit resa till Minsk för KHL-premiär på torsdag. KHL-ordföranden Alexej Morozov tycker inte att det finns någon orsak för lagen att ställa in sina Belarusresor. Samtidigt meddelar ligachefen att sammanlagt 116 KHL-spelare smittats av coronaviruset.

Jokerit seriepremiär är på torsdag – borta mot Dinamo Minsk i Belarus, där de massiva protesterna mot president Aleksander Lukasjenko fortsätter.

Många har krävt att Jokerit ska ställa in sin resa till den belarusiska huvudstaden, till och med lagets egna supportergrupp, men på måndagseftermiddagen meddelade klubben att man ändå tänker resa till Minsk på torsdag.

Frågar man KHL:s ordförande Alexej Morozov så finns det inga problem med att spela i Belarus.

– Ligan har hela tiden haft en dialog med klubben. Dinamo har skickat ett brev, där man garanterar säkerheten för alla lag som kommer till Belarus, säger Morozov på KHL:s webbplats.

– Just nu ser jag inga orsaker till att bortalagen skulle ställa in sina resor till Belarus. Ishockey handlar om respekt.

Hoppa över Twitterpostning

Över 100 smittade spelare

I samma pressmeddelande avslöjade Morozov att coronaviruset härjat i flera KHL-klubbar.

Sammanlagt 116 spelare har hittills testat positivt under pandemin. Av dem har 54 tillfrisknat och återvänt till träning.

– Man ska komma ihåg att alla smittade haft milda symptom. Klubbläkarna har följt med deras tillstånd kontinuerligt och också ligans sjukvårdsservice har bevakat dem.

Ligabossen berättar att man granskat varje arena var för sig och skapat ”rena zoner” i dem, för att bekämpa smittspridningen.

– Med några dagar kvar till säsongsstart kan vi slå fast att varje arena har en tydligt markerad ”ren zon” och alla som jobbar där vet reglerna, lovar Morozov.

Säsongens första KHL-matcher spelas på onsdag.

Läs också