Hoppa till huvudinnehåll

Statistiken talar för att Hamilton är ännu mer dominant än i fjol – och britten lider med fansen: ”Skulle ha gått och lagt mig efter starten”

Lewis Hamilton poserar efter en seger.
Lewis Hamilton hedrade Black panther-skådespelaren Chadwick Boseman efter segern.. Lewis Hamilton poserar efter en seger. Bild: Stephanie Lecocq / EPA-EFE / All Over Press Lewis Hamilton

Avståndet i kvalen mellan Lewis Hamilton och stallkamraten Valtteri Bottas har enligt BBC ökat trefaldigt i år – och är talande för hur dominant den regerande världsmästaren har varit. Jag vet hur det känns för fansen, medger Hamilton.

– Ganska tråkigt, summerade Max Verstappen efter Belgiens grand prix på söndagen. Och de flesta verkade hålla med.

Lewis Hamilton ryckte ifrån i starten – med hjälp av vassare inställningar i bilen – och Valtteri Bottas som inte fick använda dem kunde inte ens försöka svara. Bottas kom i mål som klar tvåa och Verstappen var själv lika klar trea.

Ungefär så som alla hade förväntat sig att det skulle gå. Och ungefär så som många befarar att det kan se ut resten av säsongen.

– Jag skulle ha gått och lagt mig efter starten. Det skulle ha räckt med att se höjdpunkterna i efterhand, medger Lewis Hamilton för BBC.

Klart snabbare än Bottas

Hamilton vet exakt hur tråkiga F1-lopp i värsta fall kan vara. Då Hamilton själv växte upp höll Michael Schumacher nämligen på att rada upp segrar i ohotad stil.

– Jag vet ju inte om fansen uppfattar det på samma sätt som jag gjorde, men jag kan förstå hur det känns, säger han.

– Men då man själv är bakom ratten är det annorlunda. Jag njuter fortfarande av att fajtas. Jag håller koll på Valtteri, försöker se till att varje varv är perfekt. Det är en enorm utmaning för mig personligen, men inte nödvändigtvis för publiken, tillägger Hamilton.

Bottas och Hamilton gratulerar varandra.
Valtteri Bottas och Lewis Hamilton. Bottas och Hamilton gratulerar varandra. Bild: Alejandro Garcia / Pool Formel 1,Lewis Hamilton,Valtteri Bottas

Avståndet ner till Bottas har ändå bara blivit större i år. Enligt BBC har Hamilton klockat in genomsnittliga 0,388 sekunder snabbare tider än stallkamraten i årets kval.

Siffran är tre gånger högre än den var i fjol.

– Valtteri var förstås bra också i fjol, men själv underpresterade jag i kvalen. Det handlar främst om att lära sig att utnyttja däcken på rätt sätt. Jag har gjort några förändringar och de verkar fungera bra med den här bilen. Så nu kan jag klocka in tider som jag vet att jag har kapacitet att göra, säger Hamilton.

Formel 1-säsongen fortsätter på veckoslutet med Italiens grand prix på Monza.

Läs också