Hoppa till huvudinnehåll

Turnerande barnteatrar i Åboland satsar på att ordna föreställningar utomhus – kreativa lösningar krävs för att få verksamheten att gå runt under coronahösten

Två människor sitter på en soffa i bakgrunden. I förgrunden två skådespelare på scen.
Anders Grönroos och regissör Anna Högström följer med när skådespelarna Essi Parkas och Matilda Anttila övar pjäsen Kejsarens nya kläder som har premiär den 31 augusti. Två människor sitter på en soffa i bakgrunden. I förgrunden två skådespelare på scen. Bild: Yle/ Arash Matin teaterkonst,anna högström

Både Barnens Estrad i Åbo och Teater Kojan i Pargas ordnar sina föreställningar utomhus under hösten. Det är en nödvändig lösning för att få verksamheten att gå runt i och med coronabegränsningarna.

Kulturbranschen, liksom många andra branscher, påverkades hårt av coronavåren då teaterföreställningar och övriga evenemang avbokades i rask takt. Också hösten ser ut att bli en utmaning för kulturaktörerna, och det gäller för dem att hitta på nya lösningar för att få verksamheten att rulla.

Anders Grönroos, mera känd som ”Apan Anders”, driver Barnens Estrad i Åbo, en turnerande teater riktad till barn och barnfamiljer. Under våren och sommaren ställdes över 120 föreställningar in på grund av coronaviruset. För tillfället är Barnens Estrad aktuell med föreställningen Kejsarens nya kläder (premiär den 31 augusti), baserad på den välkända sagan av H.C. Andersen.

Föreställningarna flyttar utomhus

Flera städer har meddelat att inga utomstående personer får komma in i skolorna eller daghemmen, så Barnens Estrad fick hitta på alternativa lösningar för att kunna genomföra en ny föreställning.

- Vi har fått flytta utomhus. Den kommer att spelas i princip enbart utomhus på daghemsgårdar och skolgårdar, säger Grönroos.

Grönroos berättar att teatern skaffar ett tält som scen och tälttak för publiken (ifall det regnar). För den riktigt stora turnén under hösten, där Barnens Estrad turnerar i hela landet i finska skolor, har de fått utveckla ett helt nytt koncept, eftersom pjäserna enligt Grönroos är omöjliga att spela utomhus.

- Där gör vi en ny grej, en kortare variant ”Virkeä vartti – En rolig kvart”, som spelas upp till fem gånger per dag i skolorna. Då behöver det inte heller vara så stor publik och årskurserna blandas inte, säger Grönroos.

Den roliga kvarten spelas utomhus, även på vintern, så långt upp i norr som i Kuusamo (!).

Det kan säkert bli ganska kallt då?

- Artisterna får ha mycket kläder under artistkläderna och föreställningen är väldigt interaktivt uppbyggd med mycket rörelselekar och sånger, så att både artister och publiken hålls varma, säger Grönroos.

Därutöver ska Barnens Estrad också ordna en julturné från mitten av november till mitten av december, men hur det kommer att gå med den är ännu väldigt oklart, säger Grönroos.

Två skådespelare på scen, kvinnan i förgrunden håller i klädbyglar.
Matilda Anttila (i förgrunden) och Essi Parkas. Kejsarens nya kläder kommer att börja turnera i Helsingfors på måndagen. Föreställningen besöker Åboland först under våren. Två skådespelare på scen, kvinnan i förgrunden håller i klädbyglar. Bild: Yle/ Arash Matin teaterkonst,essi parkas

Han är ändå nöjd med att åtminstone två av tre stora projekt ser ut att kunna ordnas i höst trots de försvårande omständigheterna. En stor del av Grönroos tid upptas av att omboka turneringar som varit inbokade sedan tidigare.

- Det är väldigt mycket skrivbordsjobb att sitta och boka om när det handlar om 100-150 ställen som ska kontaktas och ombokas, säger Grönroos.

- Men det viktigaste och det riktigt roligaste är att det ser ut att lyckas, alltså vi kommer att kunna spela det allra mesta.

För skolorna och daghemmen är det också viktigt att föreställningarna ordnas eftersom det här kan vara det enda ”extra” som barnen får vara med om under hela året, poängterar Grönroos.

Omboka föreställningar från våren till hösten

Också Teater Kojan i Pargas flyttar en del av sina föreställningar utomhus i september. Liksom Barnens Estrad är Teater Kojan en turnerande teater vars föreställningar riktar sig till barn och unga.

För tillfället är teatern aktuell med föreställningen Vi och vilda väsen som hade premiär redan i februari, samt med en ny föreställning av Vem ska trösta knyttet som de turnerade med 2016, men som nu är aktuell i år igen i samband med Mumins 75-årsjubileum.

Teatern ombokade vårens föreställningar av Vi och vilda väsen till hösten, men enligt Ida Törnroos, som är en av grundarna av Teater Kojan, är det svårt att göra långsiktiga planer på grund av den osäkra coronasituationen. För tillfället håller de på att flytta runt i kalendern.

- Vi försöker flytta föreställningarna på daghemmen till september så att vi skulle kunna spela dem utomhus utan att behöva tänka att det skulle vara värsta slaskvädret, säger Törnroos.

”Främst grupper på gångavstånd kan delta”

För Teater Kojan är det bar himmel som gäller när det kommer till föreställningarna utomhus. En skillnad mot Barnens Estrad är att Teater Kojan oftast uppträder på kulturhus dit skolor och daghem sedan blir inbjudna som publik, vilket medför att teatern är mer begränsad i hur och var föreställningarna kan ordnas. Publikmängden begränsas också på ett annat sätt.

- Det brukar vara så att det är flera grupper som kommer, men i och med coronaviruset får de inte åka kollektivtrafik vilket betyder att det är främst de grupper som är på gångavstånd som kan delta i föreställningarna, säger Törnroos.

Situationen kan dessutom förändras snabbt och föreställningarna bli avbokade i höst. Det är en stressig tid som kulturarbetare lever i just nu, men Ida Törnroos har humorn kvar.

- Vi har ju tränat här under fem år på att lyfta på tung scenografi och flytta på saker att om inte annat så kan vi ju alltid starta en flyttfirma, skämtar hon.

Läs också