Hoppa till huvudinnehåll

Biden och Trump utbytte anklagelser om lag och ordning

En bil med flaggor kör längs en väg
Valkampen i USA hettar upp och lag och ordning är en av huvudfrågorna. En bil med flaggor kör längs en väg Bild: EPA-EFE/All Over Press USA,demonstrationer

Kandidaterna i USA:s presidentval utbytte anklagelser om uppvigling till våld under natten till tisdagen finsk tid.

Både president Donald Trump och Demokraternas kandidat Joe Biden strävar nu efter att höja sin profil i kampen om hur demonstrationsvågen i USA ska tolkas och vem som bär skulden till våldet.

Biden anklagade på måndagen Trump för att uppvigla till våld och förgifta det amerikanska samhället.

Trump svarade med att säga Biden friar till yttervänstern genom att anklaga polisen i stället för upploppsmakarna för våldet.

Försvarar sina anhängare

President Donald Trump försvarade i natt de av sina anhängare som misstänks för inblandning i de senaste dagarnas våldsamma sammandrabbningar i en rad städer i USA.

USA:s president Donald Trump
President Donald Trump har gjort lag och ordning till en av huvudfrågorna i sin valkampanj USA:s president Donald Trump Bild: ./All Over Press Donald Trump

Enligt presidenten beror våldet i städerna på att borgmästare och guvernörer som tillhör Demokraterna misslyckats med att garantera lag och ordning.

Trump lät också förstå att tonåringen som sköt två demonstranter till döds och skadade en tredje i Kenosha i Wisconsin kan ha agerat i nödvärn.

Under en presskonferens i Vita huset ville Trump inte heller fördöma den grupp som angrep en anti-rasistisk demonstration i Portland i delstaten Oregon med bland annat paintball-vapen.

I de påföljande sammandrabbningarna mellan demonstranter och motdemonstranter dödades medlem i ytterhögergruppen Patriot Prayer.

tiotals brända bilar
Tiotals bilar brändes ned under kravallerna i Kenosha tiotals brända bilar Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY Kenosha, Wisconsin,kravaller

Mannen som misstänks för dödsskjutningen ska ha uttryckt sympatier för yttervänsternätverket Antifa.

– Jag har förstått att där fanns ett stort antal av mina anhängare, men att det var en fredlig demonstration. Att använda är en försvarsmekanism, färg är inte kulor, sa Trump.

– Era anhängare, och det är fråga om era anhängare. Sköt en ung man och dödade honom, inte med färg utan med en kula, sa Trump till CNN-journalisten som ställt frågan.

Trump anklagade samtidigt Demokraternas presidentkandidat Joe Biden för att inte fördöma de vänsteraktivister som enligt Trump ligger bakom de våldsamma demonstrationerna i USA.

”Presidenten uppviglar”

Tidigare på kvällen hade Biden under ett valmöte anklagar Trump för att sprida kaos och eskalera våldet i amerikanska städer.

– Han kanske tror att det gör honom stark att upprepa orden lag och ordning. Men hans misslyckande att be sina egna anhängare att sluta agera som en väpnad milisstyrka i det här landet visar hur svag han egentligen är, sa Biden.

Biden sa att Trump är oförmögen att stoppa våldet eftersom presidenten själv i åratal har underblåst samma våld.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden
Biden anklade Trump för att underblåsa de våldsamma protesterna i landet Demokraternas presidentkandidat Joe Biden Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Biden fördömde också de kravaller och plundringar som brutit ut under BLM-demonstrationerna i USA.

Republikanerna har i sin valkampanj målat upp Biden som allierad med yttervänstern. Enligt dem har Biden en dold socialistisk agenda som kommer att verkställas om han väljs till president.

Biden som under sin politiska karriär hittills fört en mittenpolitik skämtade på tisdagen bort anklagelserna.

– Ser jag ut som en radikal socialist som vurmar för upploppsmakare? Verkligen, sa han.

Trump besöker Kenosha

Senare i dag på tisdag kommer president Donald Trump att göra ett redan på förhand omtvistat besök i Kenosha. Staden har skakats av demonstrationer sedan Jacob Blake, som är svart, sköts i ryggen av polisen.

Blake överlevde men uppges vara paralyserad från midjan nedåt.

Under besöket ska presidenten enligt Vita huset träffa poliser och lokala affärsmän. Han kommer däremot inte att träffa anhöriga till Blake.

Lyssna på specialserien USA och Trump - mot valet 2020
I det här avsnittet handlar det om Joe Bidens för- och nackdelar

Lyssna också på Donald Trump i sex punkter

Källor: AFP, Reuters, BBC, DN

Läs också