Hoppa till huvudinnehåll

Emil Ruusuvuori klev in i tennisens finrum med besked: Gick segrande ur leken i grand slam-debuten

Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuori (arkivbild). Emil Ruusuvuori. Bild: EPA/Roni Rekomaa Emil Ruusuvuori,tennisspelare

I en och en halv timme extra tvingades Emil Ruusuvuori på grund av regnet vänta på sin grand slam-debut. Det fick honom ändå inte ur balans. Ruusuvuori tog en övertygande seger i femte set, för första gången i karriären, och är vidare till andra omgången i US Open.

För första gången på fem år spelade en finländare en singelmatch i en grand slam-turnering. Emil Ruusuvuoris debut på högsta nivå var dessutom lysande.

Det trots att matchen sköts upp med nästan en och en halv timme på grund av regn.

Nerverna hölls ändå i styr och Ruusuvuori uppvisade ett otroligt lugn då det äntligen var dags för karriärens första match i tennisens finrum mot Aljaz Bedene från Slovenien.

Ruusuvuori knep hem första set med 6–3 efter att ha hållit alla sina egna servturer och brutit en gång.

I andra set gick det sedan tvärtom vilket tycktes tända Ruusuvuori ännu lite extra.

Ruusuvuori förlorade nämligen bara ett game i tredje set och hade chans att knipa karriärens första grand slam-seger i det fjärde. Men nej. Matchen gick till ett femte och avgörande set.

Imponerande femte set

Samtidigt var det första gången i karriären som han spelat en match som dragit ut till femte set. Ruusuvuori visade ändå upp nerver av stål.

Ruusuvuori bröt först direkt och då han bröt för andra gången verkade slovenen vara slagen. 5–1 och en plats i nästa omgång var riktigt nära.

Bedenes servtur såg ut att hålla kvar honom men 40–0 var mitt i allt 40–40 och efter ett dubbelfel hade Ruusuvuori den första matchbollen. Det gick ändå inte vägen. Det gjorde det inte heller i matchboll nummer två.

Men tredje gången gillt som det heter.

Emil Ruusuvuori knep segern efter ännu ett dubbelfel av slovenen med 6–1.

– Otroligt fint, kommenterar Jarkko Nieminen i Eurosports sändning.

– Dagens uppvisning av Emil visar precis som sades inför turneringen att han är i form. Bra prestation och en fin debut. Och trots att det var en bra och fulländad prestation så kan han ännu slipa på sin första serv så är han bara ännu svårare att slå.

Träningskamraten Casper Ruud nästa

Noterbart att Emil Ruusuvuori i karriären hittills bara en gång tidigare spelat en officiell match där det krävs tre vunna set för seger.

Det var i Davis Cup 2017.

Senast en finländare vunnit en match i en grand slam-turnering var sommaren 2015 då Nieminen vann över Lleyton Hewitt i Wimbledon.

Emil Ruusuvuoris motstånd till nästa omgång klarnade då norrmannen Casper Ruud som är rankad 37:e vann över amerikanen Mackenzie McDonald. Ruusuvuori tränade inför US Open tillsammans med just Ruud i Helsingfors i sommar.

Ruusuvuori steg den här veckan till en 92:a plats på världsrankningen. Hans första besegrade motstånd, Aljaz Bedene, är rankad 53:e.

Öppna Instagram-inlägget

Artikeln uppdaterad efter att Ruusuvuoris motstånd i omgång två klarnat.