Hoppa till huvudinnehåll

HIFK-supportrarna överröstade hemmapubliken i Hagalund och laget bjöd på önskvärt resultat: Blev första lag att slå Honka i fotbollsligan

HIFK-spelarna Kevin Larsson, Jukka Halme, Riku Selander och Mostagh Yaghoubi.
HIFK blev första lag att besegra FC Honka i ligan i år. HIFK-spelarna Kevin Larsson, Jukka Halme, Riku Selander och Mostagh Yaghoubi. Bild: Lehtikuva HIFK Fotboll,Fotbollsligan

I elva matcher hade Hagalundlaget Honka varit obesegrade. Men inte längre. Gästerna, kamraterna från Helsingfors, blev första lag att dra det längre strået mot Honka. En ödesdiger felpassning gav HIFK ett gratis mål: det räckte för säsongens sjätte seger framför den egna supporterskaran som skrålade glatt i Hagalund.

Ingen hade ännu lyckats knipa mer än en poäng av FC Honka i ligan i år. Men då kom HIFK med tre raka förluster i bakfickan på besök till Hagalund och hade en högljudd supporterskara i släptåg.

Och mycket krävdes slutligen inte för att knipa full pott och lämna Honka på noll för första gången den här säsongen. Gästernas taktik höll bakåt och råddade bort hemmalaget som sedan bjöd dem på segern.

HIFK hade nämligen bara ett riktigt ordentligt målläge i matchen. Det läget kom efter en brutal miss av hemmalaget. Men det räckte.

Honkas Lucas Kaufmann bjöd, Sakari Tukiainen tackade, tog emot och satte säkert in bollen i nedre hörnet.

– De bjöd på en felpassning som kom rakt till mig. Jag behövde bara vaken, säger Sakari Tukiainen i Ruutus sändning och småskrattar glatt.

"Kommer inte ens ihåg om vi hade en enda chans"

Sju matcher har Honka i år spelat oavgjort och fyra har man vunnit. Men i dag kom man inte nära poäng.

– HIFK låg rätt lågt hela matchen. De hade inte mer än den ena målchans de fick efter vårt misstag. Vi var ineffektiva. Jag kommer inte ens ihåg om vi hade en enda chans att göra mål. 0–1 förlust, säger en besviken Jerry Voutilainen i tv-sändningen efter matchen.

Lucas Kaufmann och Sakari Tukiainen kämpar om bollen.
Lucas Kaufmann bjöd Sakari Tukiainen på målet. Lucas Kaufmann och Sakari Tukiainen kämpar om bollen. Bild: Lehtikuva Lucas Kaufmann,Sakari Tukiainen,FC Honka,HIFK Fotboll

Honka hade de facto en riktig ordentlig chans i matchen. Den kom i den nionde matchminuten men Jean-Marie Dongou lyckades inte överlista Arnold Origi i målet. Även i slutet av matchen var Honka nära att skapa några farliga lägen.

Men mer än så blev det inte. Origi höll därmed nollan för femte gången i år.

För HIFK var det säsongens sjätte trepoängare. Inför dagens match hade man ändå förlorat tre på raken och inte lyckats spräcka nollan i de två senaste. Nu steg kamraterna till femma i tabellen – på lika poäng som Honka.

– Det var en verkligt stor seger. Honka är alltid tufft motstånd och i synnerhet på hemmaplan. Fantastiskt att ta hem de tre poängen – väldigt väldigt viktigt för oss.

Fotbollsligan:

FC Honka – HIFK 0–1 (0–1)
12' 0–1 Sakari Tukiainen
Publik: 1446

FC Haka – Ilves 0–2 (0–1)
36' 0–1 Ilari Mettälä
52' 0–2 Ilari Mettälä
Publik: 2271