Hoppa till huvudinnehåll

Karisbibban har flyttat till Grabbegården - “Hoppas kunderna nu hittar böcker som de tidigare inte visste att vi har”

Anne Nylund och Matts Mannström betjänar vid lånedesken i Karis bibliotek i Grabbegården.
Anne Nylund och Matts Mannström betjänar bakom plexiglas i Grabbegården. Anne Nylund och Matts Mannström betjänar vid lånedesken i Karis bibliotek i Grabbegården. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Karis,allmänna bibliotek,matts mannström

Karis bibliotek har nu slagit upp dörrarna i sina tillfälliga lokaler i Grabbegården. Personalen har jobbat hårt med att bygga upp en logisk och användarvänlig helhet i de många rummen.

Sedan början av sjuttiotalet har Karis bibliotek funnits i Fokushuset mitt i stadens centrum.

Men nu börjar Fokushusets saga vara all: i oktober ska byggnaden börja rivas och sommaren 2022 är det meningen att ett nytt kulturhus ska stå färdigt på samma plats.

Karjaan kulttuuritalo Fokus.
Fokushuset har präglat Karis centrum i flera decennier. Huset är byggt i rationell-konstruktivistisk stil. Karjaan kulttuuritalo Fokus. Bild: Petteri Bülow / Yle Karis,allmänna bibliotek,bibliotek

Det betyder också att Karisbibban tillfälligt är tvungen att flytta på sig. Hela augusti har biblioteket varit stängt, medan personalen har jobbat hårt med att få böckerna på rätta platser i de många rummen på Nils Grabbegatan.

- Det svåraste har varit att rita hyllorna och hyllplatserna och fundera ut hur vi får allt att rymmas. Alla rummen är olika stora, säger ansvariga bibliotekarien Anne Nylund.

Skönlitteraturen flyttas lite senare

Karis bibliotek har totalt 45 000 böcker och ungefär 37 000 av dem ryms med till Grabbehuset.

För tillfället saknas barnböckerna och skönlitteraturen eftersom en del av bibliotekets tillfälliga lokaler ännu har andra hyresgäster.

Men de blir tillgängliga inom kort och som första hjälp finns det en hylla i korridoren med skönlitterära nyheter och barnböcker.

Böcker i trähyllor i ett litet rum med rött golv.
Olika kategorier av böcker finns i olika rum. Böcker i trähyllor i ett litet rum med rött golv. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Bibliotek,böcker,Karis,grabbegården

Beroende på hur många böcker det finns i en kategori har de fått olika stora rum.

- Det är väldigt tydligt nu. Hoppas kunderna hittar böcker som de tidigare kanske inte vetat att vi har. Vissa kategorier har tidigare blivit lite i skymundan, men här har varje kategori ett eget rum, säger Nylund.

Personalen hjälper till då lokalerna inte är tillgängliga

Tidningsläsesalen har fyra sittplatser. Fler än så är det inte möjligt att ha i rummet om man ska hålla de rekommenderade avstånden i coronatider. Men man kan ta med sin tidning och gå till något av de andra rummen, där det också finns stolar, säger Anne Nylund.

- Många kunder kommer dagligen och läser tidningar och det jätteviktigt att vi kan erbjuda den servicen också här.

Bord och stolar i en tidningsläsesal.
Tidningsläsesalen har fyra platser. Bord och stolar i en tidningsläsesal. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Karis,allmänna bibliotek,läsesalar,karis bibliotek

Lokalerna är inte heller optimala med tanke på personer som är rullstolsburna; på vissa ställen är det så trångt att man inte kommer in i rummen med rullstol.

- Men vi är ju här och hjälper, det är bara att fråga oss så hjälper vi att leta fram det man vill ha, påpekar Anne Nylund.

Undantagstider visar hur viktigt biblioteket är

För personalen har det varit ett omvälvande år. På grund av coronaepidemin var biblioteket stängt under våren och nu har de flyttat hela rasket till nya lokaler.

Porträttbild av Anne Nylund.
Anne Nylund är ansvarig bibliotekarie för Karisbibban. Porträttbild av Anne Nylund. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Karis,bibliotek,anne nylund

För Anne Nylund har biblioteket förstås alltid varit viktigt, men betydelsen har nu blivit ännu tydligare för henne. Bland annat var suget efter barnböcker större än normalt efter att det varit coronastängt.

- I och med coronan var det första gången biblioteket var stängt en längre tid. Jag vet inte om folk i allmänhet förstår hur viktigt biblioteket kan vara för många människor.

Grabbegården i Karis.
Biblioteket finns nu i Grabbegården. Grabbegården i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,nils grabbegatan karis

Läs också