Hoppa till huvudinnehåll

Denver Nuggets avancerade till konferenssemifinal från hopplöst underläge – Boston Celtics har greppet mot regerande mästarna

Denver Nuggets klara för semifinal i den västra konferensen.
Denver Nuggets klart för semifinal i den västra konferensen. Denver Nuggets klara för semifinal i den västra konferensen. NBA,Denver Nuggets

Slutspelsserien mellan Denver Nuggets och Utah Jazz blev en
berg- och dalbana av stora mått där Coloradolaget till slut fick fira efter tisdagskvällens knappa 80–78-seger.

Termen Game 7 har en speciell klang inom nordamerikansk proffsidrott och matchserien mellan Denver Nuggets och Utah Jazz i den första slutspelsrundan i NBA fick sitt avgörande just i detta skede.

Denver vann den första matchen medan Utah var starkare i de tre följande drabbningarna. Sedan började Denvers långsamma men desto säkrare upphämtning: seger och 2–3, seger och 3–3 och på tisdagskvällen alltså seger och 4–3.

I och med segern blev Nuggets först det tolfte laget i NBA-historien som stigit från ett 1–3-underläge till seger i serien.

– Många lag skulle ha gett upp, framför allt med tanke på att vi varit borta från våra familjer i 57 dagar i sträck, säger Nuggets chefstränare Michael Malone och hänvisar till att lagen under slutspelet bor i NBA-bubblan i Florida, enligt ESPN.

Inget poängfyrverkeri den här gången

De sex inledande matcherna var en uppvisning i poängproduktion: ta som exempel den första matchen som slutade 135–125 till Denver Nuggets. Också i de fem följande matcherna fick det vinnande laget minst 117 poäng.

I natt var det försvarsspel och slarvigt anfallsspel som gällde när Nuggets var bättre med 80–78. Matchens 15 sista sekunder berättar det mesta: först hade Utah-stjärnan Donovan Mitchell ett halvläge som han schabblade bort varpå Denver kontrade, men även de missade sitt ypperliga läge att punktera matchen.

I matchens sista anfall hade Mike Conley bud på en trea som hade avgjort segern till Utahs fördel, men då visade basketbollen hur extremt små marginalerna är inom grenen: bollen var på god väg mot korgen men studsade från ringen och i stället för Utah var det Denver som avancerade till konferenssemifinal.

Till saken hör också att Denver som bäst hade dragit upp en lucka på hela 19 poäng.

– Det var en stor kamp. Jag vet inte vad jag ska säga, jag är mållös, säger Nuggets näst bäste poängplockare Jamal Murray enligt ESPN.

Nikola Jokic var Denvers bästa poängplockare med 30 poäng följd av Murray med 17 poäng, medan Mitchell var effektivast i Utah med 22 poäng följd av Rudy Gobert med 19 poäng.

Nuggets möter Los Angeles Clippers i den västra konferensens semifinal.

Regerande mästarna i brygga

I den östra konferensen har slutspelet avancerat aningen snabbare och i konferenssemifinalen möttes Toronto Raptors och Boston Celtics redan för andra gången.

Boston vann den första drabbningen med 112–94 och natten till onsdagen tog Celtics sin andra seger med siffrorna 102–99.

Jayson Tatum var Celtics främsta segerarkitekt med utmärkta 34 poäng, närmast ackompanjerad av Marcus Smart med 19 poäng och Kemba Walker med 17 poäng. I Raptors läger var OG Anunoby effektivast med 20 poäng före Fred VanVleet med 19 poäng.

Fyra segrar krävs för avancemang. Toronto Raptors är regerande NBA-mästare.