Hoppa till huvudinnehåll

Från baracker till ekologisk träbyggnad – Kasköbor i alla åldrar samlas i nya servicecentralen

Gaveln av en låg träbyggnad.
Gaveln av en låg träbyggnad. Bild: Yle/Juho Teir hälsocentraler,Kaskö,hälsovård

Förra måndagen flyttade hälsovårdscentralen och daghemmet i Kaskö till nya lokaler. Efter ett par års barackliv har verksamheten fått ändamålsenliga utrymmen.

Det är glada miner igen vid skolgården i Kaskö. Både daghemmet och hälsovårdscentralen har fått nya utrymmen. Daghemmet har varit inhyst i baracker i tre års tid, hälsovårdscentralen i två år.

- Det är ordentliga utrymmen. Vi har ett arkiv och eget förvaringsrum. Läkaren har ett ordentligt rum och alla har fått vara med och planerat det här, säger grundtrygghetsdirektören Kita Westerlund.

- Jag tror att det ger en ökad trivsel och folk förbinder sig för en längre tid att arbeta här. Det är otroligt viktigt med arbetsmiljöfrågor.

En leende kvinna med kort ljust hår och glasögon står intill ett fönster.
Kita Westerlund. En leende kvinna med kort ljust hår och glasögon står intill ett fönster. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,hälsovård,social- och hälsovårdsdirektörer,kita westerlund

Westerlund har ändå redan fått ta emot lite feedback av folk som besökt hälsovårdscentralen.

- Jag hörde faktiskt rykten av de som besöker hvc, och hör och häpna, de tyckte att det var mysigare i baracken. Det känns så stort nu, kanske det var tryggt och bra i baracken. De visste precis till vilken dörr de skulle gå.

- Men vi har inte hunnit inreda allt, så det blir nog mera mysigt bara vi får upp alla tavlor och mera färger.

Rampen avstängd på grund av miss i planeringen

Men även Westerlund är missnöjd med vissa saker i den nya byggnaden. Det största problemet är rampen som leder in till hälsovårdscentralens huvudingång.

- Rampen är felsvängd, det fungerar helt enkelt inte att komma med rullstol in här. Eftersom dörren öppnas mot rampen så kan det hända någon olycka. För att förhindra olyckor här så har vi stängt av rampen. Den måste antingen flyttas eller så måste den byggas om. Rullstolsburna måste för tillfället komma in genom ambulansdörren.

Ett stopmärke är upphängt framför en ramp.
Rampen är ur bruk tills vidare. Ett stopmärke är upphängt framför en ramp. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,byggnader,skyltar

Trots några fel är man ändå nöjda med den nya byggnaden och Westerlund påpekar att det är jätteviktigt för Kaskö stad att få ha kvar en social- och hälsovårdscentral.

- Inte kan ju allting dö bort. Jag tror det här är den viktigaste verksamheten för Kaskö stad. För att kunna rekrytera så måste man ha fina och trevliga utrymmen. Inte skulle det ha fungerat att vara i baracker i längden. Personalen har väntat på den här dagen.

Inne i byggnaden har man använt ljusa och mjuka färger och även fasaden ger ett mjukt intryck. Fasaden är av värmebehandlat trä och behöver inte målas. Det ekologiska tänket är påtagligt.

- Det har man sökt här, projektledaren Anu Kuusela hade tidigare i en intervju sagt att det är bara för barnen att börja gnaga på trä, det borde vara hälsosamt, konstaterar Westerlund med ett skratt.

Staden hyr in sig i byggnaden

Byggnaden är delad i tre delar. I den östra ändan av byggnaden finns daghemmet, i mitten ett storkök med matsal samt socialen och i andra ändan hittar man hälsovårdscentralen.

Den 1 200 kvadratmeter stora byggnaden ägs av Flexator som hyr ut den till Kaskö stad.

- Det är alltid lätt att vara på hyra. Det är bekymmersfritt, men det kan vara dyrare. På lång sikt är det kanske lättare att äga, men det är en svår fråga eftersom det kommer kostnader av att upprätthålla en byggnad, säger Westerlund.

- Det finns massor med fastigheter som är ett bekymmer idag och som står tomma helt enkelt. Som ska upprätthållas, men man har inte råd.

En träbyggnad. Texten päiväkoti daghem syns tydligt på fasaden.
Nu har dagisbarnen fina nya utrymmen. En träbyggnad. Texten päiväkoti daghem syns tydligt på fasaden. Bild: Yle/Juho Teir daghem,Kaskö,byggnader,kaskö daghem

På grund av problem med fastigheter har till exempel dagisbarnen fått flytta runt en hel del under de senaste åren.

Först fick man flytta från skolbyggnaden då inomhusluftsproblem uppdagades där. Efter två år i tekniska centralen hittades hälsovådliga mikrober även i den fastigheten och barnen fick flytta igen.

I tre år fick man sedan leva barackliv tills man nu flyttade till det nya daghemmet.

Nu verkar barnen trivas och ett konstant sorl av skrattande och lekande barn fyller gårdsplanen. Vad tycker grundtrygghetsdirektören om att ha ett daghem i samma byggnad?

- Det är en ny grej för mig, en helt ny upplevelse. Ganska trevligt egentligen. Det är trevligt att träffa personalen från dagis. Nu har vi storköket som kombinerar oss och vi träffas i storköket för lunch. Då får man prata om lite annat också och inte bara sådant som berör egen bransch. Jag tror det är mycket bra på ett sådant här litet ställe som Kaskö.

Läs också