Hoppa till huvudinnehåll

HUS tar i bruk en coronabot i Nyland - tjänsten ska förkorta de långa telefonköerna till coronatester

22-åriga Elisa tog 15 000 euro i lån på ett år.
Coronaboten meddelar om tidsbokningar och resultat via sms. Arkivbild. 22-åriga Elisa tog 15 000 euro i lån på ett år. Bild: Yle/Anna Savonius snabblån,Lån,Överskuldsättning,SMS,beroende

Snart kan nylänningarna själva boka en tid för drive-in-provtagning via en coronabot. HUS tar i bruk boten på torsdagen 3.9, men kommunernas tidtabeller kan variera.

Avsikten med självbetjäningen är att avveckla långa köer på tidsbokning per telefon. Telefonköerna har varit långa i synnerhet i början av veckan i bland annat Borgå.

- Självbetjäningen är riktad till nylänningar, säger ansvarsområdesdirektör och projektledare Sirpa Arvonen vid HUS IT-förvaltning.

Tjänsten ska tas i bruk den 3 september i hela HUS-området, förutom i Helsingfors. Helsingforsborna omdirigeras direkt till Omaolo-tjänsten.

Kvinna petar på mobiltelefon
Tjänsten ska förkorta de långa telefonköerna. Arkivbild. Kvinna petar på mobiltelefon Bild: Mostphotos telefoner,smarttelefoner,mobiltelefoner,Mobiltelefoner och -apparater,Mobiltelefon

I Östnyland är Lovisa och Lappträsk först ut med självbetjäningen.

I Lovisa och Lappträsk har invånarna möjlighet att själva boka en tid för drive-in-coronaprovtagning från och med måndag 7.9.2020.

Elektronisk tidsbokning via Klinik Pro fungerar däremot normalt.

I Borgå uppger chefläkare Kati Liukko att tjänsten med största sannolikhet tas i bruk för allmänheten onsdagen 9.9, bara HUS har installerat och koordinerat alla nödvändiga funktioner.

Borgåborna kan då själva boka en tid till drive-in-teststationen för coronavirus vid Näse hälsovårdscentral.

Personalen vid hälsocentralen använder redan coronaboten för provtagning och smittspårning.

Teststationen vid Näse hälsovårdscentral som betjänar hela östra Nyland fungerar i fortsättningen också med tidsbeställning via telefon.

Avdelningsskötare Minna Seppälä vid hälsocentralen i Nickby uppger att coronaboten enligt senaste uppgifter kan användas av Sibbobor tidigast onsdagen 9.9.

För tillfället kan tider till coronatest i kommunen endast beställas via hälsocentralens tidsbokning.

Ange hemkommun och identifiera dig

Den nya tjänsten öppnas på adressen koronabotti.hus.fi där man först väljer hemkommun och sedan svarar på en symptomenkät.

Därefter identifierar man sig i tjänsten med bankkoder eller mobilcertifikat. Till en början kan tidsbokningstjänsten användas endast av vuxna som bokar tid till sig själva.

– Många har frågat om hur ärenden uträttas för barn. Därför strävar vi efter ha en fungerande tjänst för det här i mitten av september, säger Arvonen.

Bokning och testresultat via sms

Bekräftelsen på tidsbokningen skickas per sms till det angivna telefonnumret. Det är därför särskilt viktigt att du anger rätt telefonnummer.

– Under de tre senaste veckorna har sms med resultat skickats till nästan 40 000 telefonnummer. En procent av dessa kom inte fram. Den vanligaste orsaken var att telefonnumret var fel uppgett när en professionell hade gjort tidsbokningen.

Sjukskötare i skyddsdräkt tar ett snabbtest av en person i en röd bil.
Via textmeddelandet hänvisas mottagaren till en drive in-teststation. Sjukskötare i skyddsdräkt tar ett snabbtest av en person i en röd bil. Bild: Markku Rantala / Yle COVID-19,coronavirus,testning,Virus,Epidemia,Undantagstillstånd,pandemi,infektioner

Personen som tidsbokningen berör hänvisas till den egna kommunens eller en närliggande bokning för drive-in-testning.

– Alla nylänningar hänvisas till HUS coronatestplatser i Mejlans, Jorv, Peijas, Hyvinge och i fortsättningen också Lojo.

Också testresultatet meddelas per sms. Om resultatet av coronavirustestet är positivt, kontaktar personalen inom kommunens hälso- och sjukvård den person som blivit smittad.

Kommuner och myndigheter publicerar närmare anvisningar om hur man använder coronaboten senare denna vecka.

02.09.2020 kl 19.00 Artikeln har uppdaterats med uppgifter om när coronaboten uppges tas i bruk för invånarna i Borgå och Sibbo.

I artikeln är ansvarsområdesdirektör och projektledare Sirpa Arvonen citerad ur Yle Uutisets artikel Kohta ei tarvitse enää jonottaa puhelimessa päästäkseen koronatestiin – HUS avaa uuden nettiajanvarauksen av Nina Svahn.

Läs också