Hoppa till huvudinnehåll

Invånare från Eriksnäs i Sibbo: "De nuvarande kollektivförbindelserna är extremt dåliga"

Caspar Berntzen
Caspar Berntzen bor i Eriksnäs och är tidigare lokalpolitiker i Sibbo. (Arkivbild.) Caspar Berntzen Bild: Yle/ Stefan Paavola Caspar Berntzen,gång- och cykelbanor,Sibbo,eriksnäs

Trots att det åker bussar längs Borgå motorväg med jämna mellanrum stannar de inte i Eriksnäs.

Caspar Berntzen, som bor i Eriksnäs i Sibbo, tycker att situationen är beklaglig.

- Vill du ta dig med buss från Eriksnäs till Helsingfors eller Borgå så ska du först ta bussen från Eriksnäs som går en gång i timmen. Efter det måste du vänta på bussen som sedan ska åt någondera hållet, och då kan det hända att du måste vänta en lite längre stund. Så lite ledsamt är det ju nog, säger Berntzen.

Berntzen berättar att han inte känner många som jobbar i Helsingfors och som tar sig till sin arbetsplats enbart med kollektivtrafik.

- De kör till metron i östra Helsingfors, lämnar bilen där och sedan tar de sig vidare därifrån med kollektivtrafik. Det är nog väldigt få som använder kollektivtrafik hela vägen.

Caspar Berntzen
.Caspar Berntzen tycker att situationen med kollektivtrafiken är ledsam. (Arkivbild.) Caspar Berntzen Bild: Yle/ Stefan Paavola gång- och cykelbanor,Sibbo,caspar berntzen

Omständigt och långsamt

Berntzen tycker att de nuvarande bussarna från Eriksnäs inte går tillräckligt ofta vilket gör att folk hellre väljer andra alternativ.

- Om frekvensen är en gång i timmen som det är nu, och det är jobbigt att kombinera det med bussarna som åker österut eller västerut, så blir det så omständigt och det tar så lång tid att ingen ens ids tänka på att åka.

Ett av Berntzens barn går också i skola i Borgå och henne väljer han att köra dit själv.

- Jag har löst det på det sättet att jag kör henne till skolan, för det går hundra gånger snabbare och det är mindre omständigt, och sedan tar hon sig med buss hem.

Till slut konstaterar han att problemet med Eriksnäs är dess läge. .

- Det ligger vid sidan om och de nuvarande kollektivförbindelserna är extremt dåliga.

Busstation i grått väder.
En dag kanske det ser ut så här vid Sibbovikens bensinstation. (Arkivbild.) Busstation i grått väder. Bild: Yle/ Heini Rautoma buss,borgå busstation

Hållplatser, gång- och cykelvägar och en anslutningsparkering

Eva Lodenius är trafikplanerare för Sibbo kommun och så här kommenterar hon saken.

- Kommunen har tidigare varit i kontakt med trafikanterna som kör mellan Borgå och Helsingfors och utrett möjligheten att de skulle köra via Sibbovikens rastplats och plocka upp resenärer. I nuläget finns där inte egentliga hållplatser längs med motorvägen, så det skulle betyda att de skulle få köra in på rastplatsområdet.

Det faktum att där inte finns hållplatser gör att restiden skulle bli längre, vilket i sin tur gjort att trafikanterna hittills inte varit intresserade.

Lodenius berättar att kommunen också tidigare gjort upp planer för hur staten kunde utveckla korsningen vid bensinstationen intill Sibboviken.

Dessa planer inkluderade hållplatser, gång- och cykelvägar samt en anslutningsparkering.

Så vad har man kommit fram till, kommer det att komma hållplatser dit i framtiden?

- Det är absolut målet att vi skulle utveckla korsningen. Både för den kommande markanvändningen som planeras där runtomkring men också för de nuvarande invånarna så att de ska kunna utnyttja busstrafiken som kör längs med motorvägen.